Skip to main content
Tijd nuttig besteden

Hoe is het met jouw time management gesteld? Zitten er genoeg uren in een dag voor jou? Of kom je regelmatig tijd tekort? En heb je het idee dat jij je tijd op een zinvolle manier besteedt of ben je vaak bezig met zaken die er niet echt toe doen? Hoog tijd om te leren hoe je je tijd nuttig besteden kunt!

Het leven is druk…

Wanneer je om je heen kijkt of aan mensen vraagt hoe het gaat, dan zal je in 80 procent van de gevallen merken dat het om drukte gaat. Mensen zijn druk, het leven is druk en er blijft vaak weinig tot geen tijd over voor spontane dingen of extra plannen. Hoe druk het leven is, hangt echter af van wat jij belangrijk vindt en hoe jij besluit je dag in te delen. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Wanneer je werkt of studeert en daarnaast aan sport doet, met vrienden/vriendinnen afspreekt en in het weekend graag op stap gaat, dan is jouw week aardig volgepland. Het is dan logisch dat jij je leven als ‘druk’ beschouwt.

…en lijkt steeds drukker te worden

Naarmate je ouder wordt, zal die drukte alleen maar toenemen. Op een gegeven moment zou je een relatie kunnen beginnen en eventueel een gezin kunnen krijgen. Daar gaat ook veel tijd in zitten. Wanneer je niet oppast, wordt het leven alleen maar drukker en drukker en blijft er geen tijd meer over om even lekker niets te doen. Het is daarom belangrijk dat je orde op zaken stelt en voor een andere aanpak kiest. Tijd om afspraken met jezelf na te komen en verantwoordelijkheid te nemen voor je leven!

Je tijd nuttig besteden: zo doe je dat!

Dus hoe kun je je tijd nuttiger besteden? In elk geval door…

1. Prioriteiten stellen

Wil je je tijd nuttig besteden? Leer dan prioriteiten stellen. Wanneer jij elke dag bezig bent met dingen die geen prioriteit hebben, vliegt iedere dag voorbij zonder dat je echt productief bent. Misschien ben jij voornamelijk bezig met de taken van anderen en verlies je je eigen belang hierdoor uit het oog. Of misschien ben je wel gefocust op jezelf, alleen besteed je je tijd niet aan de dingen die het meest belangrijk zijn.

2. Een planning maken

Heb je bepaald wat jouw prioriteiten zijn? Dan kun je een planning maken om gericht aan de slag te gaan. Zet bovenaan je lijstje wat het meest belangrijk is of wat als eerste gedaan moet worden. Daaronder volgen de minder belangrijke of urgente zaken. Werk het lijstje zorgvuldig af, zodat je aan het eind van de dag voltooid hebt wat voltooid moest worden. Dit zal je veel voldoening geven!

tijd nuttig besteden

3. Pauzes inlassen

Hoe veel je ook moet doen op een dag, je kunt je niet de hele dag concentreren. Las daarom regelmatig een pauze in. Ga even wandelen, haal een frisse neus of doe iets wat je leuk vindt. Dit zorgt ervoor dat je je gedachten even kunt verzetten en dat je daarna weer met nieuwe energie en volle focus aan de bak kunt.

4. Afleidingen uitschakelen

Moet je een belangrijk stuk schrijven? Een boek lezen of een programma bestuderen? Zorg er dan voor dat je alle overige afleidingen en apparatuur weglegt of uitschakelt. Hoe minder afleiding om je heen, hoe beter jij je kunt concentreren. Zo krijg je dingen sneller gedaan en kun je de onderwerpen op je takenlijstje sneller afvinken.

5. Troep opruimen

Wil je je tijd nuttiger besteden, dan moet het opgeruimd zijn. Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. Toch zou je niet alleen in je huis, maar ook in je kantoor moeten opruimen. Daar ben je immers aan het werk! Concentratie is daarom heel belangrijk. En wat dacht je van troep in de vorm van ongeopende e-mails of WhatsApp berichten? Als je merkt dat je stress krijgt van notificaties, kun je ze het beste in één keer openen en afhandelen. Dat zorgt namelijk voor meer rust in je hoofd. Krijg je zoveel berichtjes of e-mails op een dag, dat je daar eigenlijk geen tijd voor hebt? Kies er dan voor om de notificaties simpelweg uit te schakelen. Dan hoeft je aandacht daar ook niet naartoe te gaan gedurende de dag!

6. Doelen stellen

Wanneer je doelen stelt, kun je gericht aan het werk gaan en weet je waar je voor bezig bent. Ik heb het hier vooral over grotere doelen, doelen op de langere termijn. Welke dingen wil jij graag nog bereiken? En wat moet je daarvoor doen? Die doelen kun je opdelen in kleinere doelen of taken en die kun je dan weer op je dagplanning zetten. Zo zet je elke dag kleine stappen richting je doel. Dit helpt je je tijd nuttiger besteden.

7. In jezelf investeren

Weet je wat ook nuttig is? In jezelf investeren! Bijvoorbeeld door een cursus of opleiding te volgen. Denk eens na over wat jij graag wilt leren of waar jij je graag verder in wilt verdiepen en ga daarmee aan de slag! In jezelf investeren hoeft overigens niet veel te kosten. Je kunt ook in jezelf investeren door me-time te nemen, want daar laad je van op. Neem een lekker warm bad, plan een vrije dag voor jezelf in of breng tijd door met je partner of kind(eren). Je kunt niet áltijd productief en doelgericht bezig zijn. Ontspannen en genieten zijn ook heel belangrijk!

8. Bewegen

Ik hoef je niet te vertellen dat bewegen goed is voor je lichaam en gezondheid. Maar wist je dat het ook heel gunstig is voor je mentale gezondheid, dus voor je gemoedstoestand? Door regelmatig te bewegen krijg je energie en komen er geluk stofjes vrij. Daardoor voel je je beter en vrolijker en kun je weer productiever zijn in je werk. Ook zal je hierdoor energieker zijn wanneer je met je gezin bent.

9. Podcasts of luisterboeken afspelen

Heb je niet zoveel behoefte aan het volgen van een cursus of opleiding, maar wil je wel graag investeren in je persoonlijke ontwikkeling? In plaats van door social media te scrollen kun je beter iets doen waar je slimmer van wordt. Luister bijvoorbeeld naar een interessante podcastaflevering of naar een luisterboek! Zo kun je passief leren en je tijd nuttig besteden.

10. Beseffen dat tijd een illusie is

Maak je niet te druk, want in principe is tijd een illusie. Het is een concept dat door mensen bedacht is, omdat het handig zou zijn. Op zich is het ook wel handig, want anders zouden we geen afspraken met elkaar kunnen maken en niet echt op een vredige manier met elkaar kunnen samenleven. Toch levert het in de praktijk vooral stress op voor mensen. Wanneer je je realiseert dat tijd eigenlijk helemaal niet bestaat, kun je er misschien wat meer vrede mee hebben dat je niet álles kunt doen wat je op één dag zou willen doen.

Verzetten = weerstand creëren.
Accepteren = loslaten.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.