• Home
  • About
  • Contact
  • Disclaimer

Donna Luisa

Afspraken met jezelf nakomen; zo doe je dat

9 juli 2020 · 1 Comment

Afspraken met jezelf nakomen

Mijn vader leerde mij al van jongs af aan: wat je belooft, dat moet je doen. Dat heb ik dan ook eigenlijk altijd heel letterlijk genomen. Wanneer ik iemand iets beloof, dan houd ik mij daar hoe dan ook aan. En weet ik van tevoren niet zeker of ik iets kan nakomen, dan beloof ik het niet. Maar hoe werkt dat precies wanneer je afspraken maakt met jezelf?

Een afspraak maken met jezelf

Hoewel het heel gemakkelijk lijkt om afspraken met jezelf op een laag pitje te zetten en bij een gemaakte fout te denken: ach, ik doe er toch niemand kwaad mee, werkt dat in werkelijkheid toch net iets anders. Wanneer je afspraken maakt met jezelf, is het je doel om deze na te komen. Anders zou je de afspraak in eerste instantie niet maken. Doe je je best en lukt het? Dan geeft dat een fijn gevoel. Doe je je best en lukt het toch niet? Dan kan je enorm van jezelf balen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je zelfvertrouwen minder wordt.

Over zelfvertrouwen en afspraken maken

Hoe kan je zelfvertrouwen hierdoor verminderen, vraag je je waarschijnlijk af. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Iedere keer dat jij met jezelf een afspraak maakt en deze niet nakomt (om welke reden dan ook) laat je jezelf zien dat je iets niet kunt. Dat je niet in staat bent om de gemaakte afspraak na te komen. En dat leidt tot een verminderde mate van zelfvertrouwen. De kans is groot dat je jezelf als zwak of dom beschouwt, want hoe kan het nu dat je iets met jezelf afspreekt en hierin mislukt? Net zoals het niet nakomen van afspraken met anderen slecht is voor je relatie met hen, werkt dat ook zo met jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen wanneer je een afspraak met jezelf niet nakomt. Gebeurt dit keer op keer? Dan is de kans groot dat er – net als in een vriendschap – op een gegeven moment haast geen vertrouwen meer overblijft. En dat is natuurlijk wat je wilt voorkomen.

Zelf heb ik mij vaak schuldig gemaakt aan het excuus ‘dat komt doordat ik geen ruggengraat heb’. Misschien heb je die uitspraak zelf ook weleens gebruikt. Maar onlangs zag ik in wat ik hiermee eigenlijk deed: mijzelf in een slachtoffer positie plaatsen! Door toe te geven dat iets mij toch niet zal lukken omdat ik zogenaamd geen ruggengraat zou hebben, verzin ik eigenlijk een smoes voor mezelf. Een excuus waardoor ik niet eens meer mijn best hoef te doen, omdat het bij voorbaat al vastgesteld is dat ik iets niet kan. Dat ik ergens in zal mislukken. Toen ik dit besefte, wist ik ook direct dat ik mezelf hier niet langer meer schuldig aan wilde maken. Ik weet namelijk dat ik meer kan dan dit. Dat ik meer BEN dan dit. Tijd voor verandering, dus.

Hoe los je dit dan op?

Eén van de manieren om jezelf voortaan niet meer teleur te stellen, is om je afspraken bij te schaven. Wees realistisch wanneer je een doel of plan voor ogen hebt en maak alleen afspraken die je ook daadwerkelijk kunt nakomen. Het heeft geen zin om keer op keer te merken dat iets te hoog gegrepen was. Wees daarom de volgende keer wat liever voor jezelf en bespaar jezelf de teleurstelling.

Een andere mogelijkheid: maak de afspraak helemaal niet. Als je weet dat je het te druk hebt om bepaalde taken op je te nemen, maak dan ook geen extra afspraken met jezelf. Je kunt je tijd maar één keer besteden. Vraag je teveel van jezelf, dan is het logisch dat het je keer op keer niet lukt om je eigen afspraken na te komen. Zeker omdat we geneigd zijn om de afspraken met anderen prioriteit te geven, waardoor er uiteindelijk nog minder tijd voor onze eigen afspraken overblijft.

Positiviteit, dankbaarheid en goede energie

Stel dat je je afspraken wél nakomt. Dat je super goed je best gaat doen om jezelf niet meer teleur te stellen en gewoon waar te maken wat je van jezelf vraagt. Wanneer je dat doet, merk je dat je zelfvertrouwen toeneemt. Je zal een fijner gevoel ervaren en zelfs trots op jezelf kunnen zijn na het behalen van een doel of het nakomen van een afspraak. Het zorgt voor positieve ervaringen die jouw algehele gemoedstoestand een boost zullen geven. Je laat namelijk zien aan jezelf wat je in petto hebt en daarmee zal je jezelf nog weleens kunnen verbazen! Het is de ideale kans voor persoonlijke groei. Wees dan ook dankbaar wanneer iets je wel lukt en probeer vooral te focussen op de positieve ervaringen en momenten, in plaats van op de negatieve. Stapje voor stapje zal je een betere versie worden van jezelf, wanneer je niet alleen de afspraken met anderen, maar ook die met jezelf leert nakomen.

Geplaatst in: Geen categorie Tags: afspraak met jezelf, afspraken nakomen, zelfliefde, zelfvertrouwen

Comments

  1. Natiza says

    12 juli 2020 at 10:33

    Super goed artikel! Ik heb er zelf helaas soms wel last van..

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi you!

Welkom! Mijn naam is Donna Luisa, 26 jaar. Ik ben positief, een doorzetter en ik geniet met volle teugen van het leven. Daarnaast ben ik creatief en schrijven is mijn passie. Ook ben ik erg geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en de ‘mysterieuze kant’ van het leven. Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op!

Follow me!

  • Bloglovin
  • E-mailadres
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Tumblr

Meest recente berichten

  • Stappenplan: je dromen najagen mét succes
  • Emoties zijn niet negatief, ze kunnen je juist iets leren
  • Genieten van kerst – ook tijdens de lock down
  • Hello 2021: Intenties in plaats van goede voornemens
  • Waarom het belangrijk is om je emoties te voelen

Theme Design By Studio Mommy · Copyright © 2021

Copyright © 2021 · Hailey Wells Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in