Skip to main content
zzp blog

Zolang ik al werk, doe ik dat in loondienst. Het is normaal dat je na je studie naar een werkgever zoekt bij wie je aan de slag kunt om geld te verdienen. Een zzp bestaan is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Zodra ik klaar was met mijn hbo-studie, ging ik daarom direct op zoek naar een fulltime baan. Ik had een media-opleiding gevolgd en redactie als afstudeerprofiel gekozen. Schrijven zit in mijn bloed. Het is altijd hetgeen geweest wat ik het leukste vond om te doen, al sinds ik heel jong was. Het was daarom overduidelijk dat ik een baan zou zoeken waarbij ik kon schrijven. En dat lukte.

Hoe maak je de stap naar een zzp leven?

Ik kon direct aan de slag bij het online reisbureau waar ik destijds parttime werkt en waar ik mijn afstudeerproject had gedaan. Toch kon ik er niet helemaal mijn draai vinden, vanwege de beperkte vrijheid in het schrijven. Na een mislukte switch naar het call center van datzelfde reisbureau (bellen met boze mensen is niet echt mijn ding), besloot ik dat het tijd was voor iets anders.

Ik zag een vacature voor social media specialist bij een sportschool en ik besloot een poging te wagen. Ik werd aangenomen en heb een jaar lang blogteksten geschreven, de social media kanalen beheerd en het marketingteam geassisteerd met diverse taken en projecten. Ondanks dat ik de werkzaamheden leuk vond en mezelf op dit gebied wilde blijven ontwikkelen, voelde het toch niet alsof dit mijn plek was. Op dat moment woonde ik nog thuis, dus ik had veel vrijheid en mogelijkheden. Ik besloot daarom om na een jaar mijn baan op te zeggen en naar iets nieuws op zoek te gaan.

Ik belandde bij een vliegtuigmaatschappij op de social media afdeling. Het enige nadeel (op de onregelmatige diensten na) was dat ik niet verantwoordelijk was voor de creatieve berichten op social media. Ik focuste mij op de klantenservice. Toch lukte het mij om dit werk leuker te maken en mijn talent redelijk te benutten, door deel te nemen aan verschillende projecten en teams. Zo zat ik in het communicatieteam en was ik een van de editors die de wekelijkse nieuwsbrief maakte. Na 3 jaar en 3 maanden – deels door de negativiteit in de reiswereld rondom corona, maar ook omdat ik voelde dat ik toe was aan iets anders – belde ik mijn teamleider op om te vertellen dat ik ermee zou stoppen. Waarom? Omdat ik als zzp (freelancer) aan de slag zou gaan.

Doen wat goed voelt en daar geld mee verdienen

Ik verdiende al lange tijd wat bij met bloggen en met her en der een leuke schrijfopdracht. Toch is dat nooit zo groot geworden dat ik er mijn brood mee kon verdienen. Wilde ik dat wel? Ja, absoluut. Ik heb heel lang een carrière gemanifesteerd waarbij ik een fulltime inkomen verdiende met mijn creativiteit. (Thank you, Universe). Toch duurde dat langer dan verwacht. Ik solliciteerde regelmatig op leuke functies, maar telkens kreeg ik te horen dat er sollicitanten waren met meer ervaring. Daarom werd ik zelden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Ondanks dat ik hier enorm van baalde, probeerde ik het mij niet te erg aan te trekken. Ik wist dat die dingen gebeurden om een reden en dat het allemaal goed zou komen zodra het mijn tijd was, mijn beurt. Maar net als jij, ben ik ook maar een mens. Een mens dat gefrustreerd raakt op zo’n moment van afwijzing. Die frustratie toonde ik op een dag op creatieve wijze in een post op mijn LinkedIn profiel. Het resultaat? Ik werd benaderd door een online marketingbureau dat een zzp/freelance tekstschrijver zocht. Dáár wilden zij een young professional zoals ik wél de kans geven om zich te ontwikkelen als schrijver en nieuwe dingen te leren. Je begrijpt wel dat ik – na zorgvuldig wikken en wegen – niet anders kon dan mijn baan opzeggen en deze kans grijpen.

Het kan áltijd misgaan

Waar veel mensen zich over verbaasden, was dat ik die stap van een vast contract naar een freelance bestaan zo ‘gemakkelijk’ zette. Misschien zag het er zo uit voor de buitenwereld, maar niets was minder waar. Ik heb een paar weken enorm gestrest, voor- en nadelen opgeschreven, vergelijkingen gemaakt, slecht geslapen en mezelf mentaal gek gemaakt. Toch wist ik dat ik een kans als deze niet voor lief moest nemen. Wanneer je de kans krijgt om te doen wat je leuk vindt en daar je geld mee kunt verdienen, waarom zou je het dan niet doen? Waarom zou je ‘veilig’ blijven werken voor een baas, terwijl je geen voldoening uit je werk haalt? Waarom zou je niet gewoon een sprong in het diepe wagen om te ontdekken wat er nog meer te beleven valt?

‘Omdat het ook mis kan gaan’, luidt het antwoord dan vaak. Klopt. Het kan misgaan. Het kan enorm misgaan. In het ergste geval kom ik niet aan voldoende opdrachten en kan ik mijn vaste lasten niet meer betalen. Maar in dat geval kom ik vast zo weer aan een andere baan. Welke baan dan ook. En zelfs áls het misgaat, vergaat de wereld niet. When one door closes, another one opens, is de zin die ik in gedachten houd. Er zullen altijd nieuwe routes, nieuwe wegen en nieuwe kansen verschijnen. Maar wie niet waagt, zal ook niet winnen.

zzp blog

Volg je dromen (als zzp ‘er, maar anders ook)

Bovendien weet ik heel zeker dat ik mijn dromen moet volgen in dit leven. Als ik gelukkig wil zijn en alles uit mijn leven wil halen, dan moet ik risico’s durven nemen en mijn dromen achterna gaan. Doe ik dat niet, dan zal het leven een stuk veiliger zijn, maar wel veel minder spannend, indrukwekkend, leuk en avontuurlijk. Doe ik het wel, dan kan ik zien welke deuren er opengaan, welke kansen er op mijn pad verschijnen, welke mooie mensen ik daarbij ontmoet en hoe ik mezelf kan blijven ontwikkelen. Niet alleen als schrijver, maar ook als persoon.

Ik geloof erin dat je als mens nooit uitgeleerd bent en altijd nieuwe uitdagingen kunt accepteren. En dat – zolang je doet wat voor JOU goed voelt – je eigenlijk nooit fout bezig bent. Onthoud: het is jouw leven. Jij bepaalt wat er gebeurt, welke keuzes je maakt en welke richting je opgaat. Maar onthoud ook dat het volledig JOUW verantwoordelijkheid is om er iets van te maken.

Dus, wat wordt jouw volgende move? Ga jij ook als zzp aan de slag of zijn jouw toekomstplannen anders? Ik ben benieuwd!

2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.