Skip to main content
Een gelukkig leven of een betekenisvol leven

Hoewel wij als mensen allemaal verschillend zijn, is er één ding dat wij in elk geval gemeen hebben. We zijn namelijk allemaal continu bezig met gelukkig willen zijn. En die zoektocht naar geluk kan soms een leven lang duren. Sterker nog: een 100% gelukkig leven bestaat niet eens.

Wat is een gelukkig leven?

Wat geluk precies betekent, is heel persoonlijk. Voor mij betekent het dat je geniet van de mooie dingen in het leven, dat je blij bent met wie je bent en dat je ervoor zorgt dat je dingen doet die je leuk vindt. Voor andere mensen betekent geluk juist dat zij zich altijd blij voelen en dat negatieve emoties en gedachten voorgoed verleden tijd zijn. Wanneer je dit zo leest, begrijp je vast wel dat zo’n leven niet mogelijk is. En daarom sla ik die droom maar direct kapot, want áltijd gelukkig zijn is een illusie.

Daarnaast verschilt het per persoon hoe geluk ervaren wordt. Zo is de ene persoon al gelukkig wanneer de zon schijnt en hij of zij een goede dag heeft op het werk, terwijl er voor een ander heel wat positieve dingen moeten gebeuren voordat hij of zij zich voor die dag als gelukkig bestempeld. Daarom is geluk lastig te meten. Wel is uit onderzoek duidelijk geworden dat geluk voor zo’n 40% genetisch bepaald is en dat het ervaren van geluk daarom van betekenis kan verschillen, wanneer je er meerdere mensen naar vraagt.

Het complete pakket

Denk je dat je ultiem geluk zou kunnen herkennen en ervan zou kunnen genieten, wanneer je dit continu zou ervaren? Op een gegeven moment denk ik dat je afgestompt raakt en dan wordt zelfs een gelukkig leven heel normaal. We hebben namelijk de pieken én dalen nodig, om het onderscheid te kunnen maken. We hebben ook die rottige dagen, dat verdriet en die heftige ruzies nodig om te beseffen wat geluk betekent. Die dingen zorgen er namelijk voor dat je kunt relativeren en dat je geluk extra waardeert wanneer het zich in je leven voordoet.

Het gaat daarom om het complete pakket, met alles erop en eraan. Een gelukkig leven bevat ook negatieve emoties, heftige huilbuien en je rot voelen over jezelf, je werk, je relatie of de dingen die gebeuren in de wereld. Het is eb en vloed, donker en licht, mooi en lelijk, vervelend en fijn. En dat wisselt elkaar iedere keer af. De mate waarin je geluk kunt ontdekken in je leven, is geheel aan jou. Maar het helpt al enorm wanneer je elke dag opnoemt waarvoor je dankbaar bent. En wanneer je iets aardigs doet voor een ander, want ook daardoor stijgt het gelukshormoon in je lichaam.

Een gelukkig leven of toch een betekenisvol leven?

Nog veel belangrijker dan gelukkig zijn (=een staat waarin je je fijn en comfortabel voelt) is een leven leiden dat betekenisvol is. Dat houdt in dat je continu bereid bent en bezig blijft om het beste uit jezelf te halen en jezelf te ontwikkelen. Op die manier kan je namelijk veel meer uit je leven halen, dan wanneer je simpelweg probeert gelukkig te zijn en niet vooruitgaat of groeit. Dat laatste bestaat namelijk niet. In elk geval niet continu, voor altijd. Er gebeuren altijd dingen in het leven waar je geen invloed op hebt en die heel rauw op je dak kunnen vallen. Maar wanneer je je niet uit het veld laat slaan, lief bent voor jezelf en jezelf het beste gunt, kun je alles overwinnen.

Hoe zo’n betekenisvol leven er verder uitziet? Nou, het is in elk geval een leven waarin jij jezelf kunt zijn en kunt doen wat je blij maakt. Verder is het belangrijk om in verbinding te blijven met je dierbaren, want we zijn nu eenmaal sociale wezens. En wat dacht je van complimentjes uitdelen of anderen helpen waar dat mogelijk is? Er zijn vast dingen waar jij heel goed in bent en waarmee je een ander een dienst kunt verlenen. Gewoon, omdat het kan.

Probeer jezelf bovendien te blijven uitdagen, want bewegen is vooruitgaan. Houd genoeg van jezelf om te weten dat er meer uit het leven te halen valt dan je nu ervaart. Gun jezelf een betekenisvoller leven door te blijven ontdekken, leren en groeien. En val je een keer, sta dan weer op. Zoals je nu weet, is dat helemaal niet erg en doet dat niets af aan jouw mooiste leven. Het zorgt er juist voor dat je de mooie dingen nóg meer gaat waarderen dan je al deed!

Tip: lees mijn boek Mooi Mens!

Wil je hier meer over lezen en leren? Dan kun je mijn boek Mooi Mens kopen! Of lees hier eerst het artikel dat ik schreef om Mooi Mens aan te kondigen!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.