Heb je de opdracht gekregen een doelgroep analyse te doen? Of ben je dit van plan omdat je een eigen bedrijf gaat starten? Dan is het belangrijk dat je weet wat een doelgroep analyse precies is, waarom men hem uitvoert en hoe je dat op de juiste manier doet. Ik geef je graag alle nuttige informatie over dit onderwerp. Ook heb ik een aantal praktische tips voor je klaarstaan. Lees je mee? Dan kun je vandaag nog aan de slag!
Je doelgroep bepalen, hoe doe je dat?
Een doelgroep is een groep mensen op wie je je richt. Dit kun je doen voor je bedrijf, maar ook voor een bepaald project of voor het vinden van een oplossing voor een ander doeleinde. Ook bij een affiliate website maken is een doelgroep analyse van belang. Een doelgroep analyse helpt je om te bepalen op welke groep mensen je je wilt richten. Het is eigenlijk een doelgroep onderzoek. Je kunt je doelgroep bepalen aan de hand van een doelgroep voorbeeld of persona. Daarin wordt een bepaalde groep mensen zo specifiek mogelijk beschreven. Je kunt eventueel meerdere doelgroepen maken. Zo kan één bedrijf verschillende doelgroepen hebben, die onderling van elkaar verschillen. En toch kan het bedrijf op die manier elke doelgroep heel specifiek bedienen met een ander product of een andere dienst, die dient als oplossing voor een ‘probleem’ of behoefte.
Wat is een doelgroep analyse?
Een doelgroep analyse is een beschrijving van een bepaalde groep mensen. Hierbij wordt gelet op demografische kenmerken (geslacht, leeftijd, opleiding, beroep), culturele kenmerken (afkomst, gewoonten, etc.) en persoonlijke kenmerken (interesses, hobby’s, wensen en problemen). Een doelgroep bepalen of doelgroep beschrijven aan de hand van zo’n analyse brengt veel voordelen met zich mee. Daarom wordt het door vrijwel elk bedrijf gedaan bij het ontwikkelen of op de markt brengen van een product of dienst.
Doelgroep onderzoek voordelen
✔️ Het helpt nuttige informatie te verkrijgen voor het ontwikkelen van een product/dienst;
✔️ Het helpt de mensen tot wie je je richt beter te begrijpen;
✔️ Het zorgt ervoor dat je je marketing beter kunt afstemmen en effectiever kunt inzetten;
✔️ Door middel van een doelgroep analyse bespaar je geld, tijd en moeite, omdat je gericht te werk gaat in plaats van dat je zomaar iets doet;
✔️ Als je een doelgroep voorbeeld hebt, kun je beter duidelijk maken aan andere mensen waarom je bepaalde keuzes maakt;
✔️ Doelgroep onderzoek is een van de voorwaarden voor een succesvol en winstgevend bedrijf.
Je doelgroep in kaart brengen: 5 handige tips!
Ben jij klaar voor het doen van een goede doelgroep analyse? Met onderstaande tips kun jij heel gericht je doelgroep bepalen en kom je alles over haar te weten. Nadat je ook de laatste tip hebt opgevolgd, kan jij met veel succes je ideale doelgroep beschrijven.

Tip 1 doelgroep analyse: je doelgroep bepalen
De eerste stap in een goede doelgroep analyse is uiteraard je doelgroep bepalen. Op welke mensen wil jij je focussen en waarom? Heb je al een bepaald idee voor een product of dienst? En kies je daarom een bepaalde doelgroep uit? Of heb je een bepaalde feeling met een doelgroep en vind je het leuk om die mensen iets extra’s te bieden waar zij echt iets aan hebben? Wat je drijfveer ook is, je doelgroep bepalen is heel belangrijk. Je kunt je niet op iedereen een beetje focussen. Het werkt veel beter om je helemaal op één doelgroep te richten.
Tip 2 doelgroep analyse: maak een persona
Het perfecte doelgroep voorbeeld maak je door een persona te ontwikkelen. Een persona is een uitgebreide beschrijving van je ideale klant. Wie is die ideale klant? Is het een man of een vrouw? Hoe oud is hij of zij? Waar is hij of zij woonachtig en wat doet deze persoon als beroep? Hoe is de gezinssituatie? Zijn er kinderen? Wat is het gemiddelde inkomen en opleidingsniveau? En wat zijn de interesses van je ideale klant? Waar doet deze klant het liefst aankopen, welke sporten vindt hij of zij leuk en hoe is zijn of haar karakter? Tegen welke problemen loopt je ideale klant aan en wat zijn de doelen van deze persoon?
Nadat je al deze vragen beantwoord hebt, kun je een passende oplossing bedenken voor de problemen die jouw ideale klant heeft. Dat doe je op basis van al die kenmerken, want alles weegt mee. Hoe meer je weet over jouw ideale klant, des te beter je door middel van een doelgroep analyse een passend product of effectieve oplossing kunt bieden.
Tip 3 doelgroep analyse: onderzoek specifieke doelgroep kenmerken
Zoom nu weer eens uit. Die persona die je gemaakt hebt, is onderdeel van een grotere groep mensen. Tijdens je doelgroep onderzoek moet je rekening houden met hele specifieke, maar ook met meer algemene doelgroep kenmerken. Je hoeft je daarom niet vast te pinnen op de kenmerken van één specifiek persoon. Je kunt ook verschillende manieren bedenken om verschillende mensen binnen jouw doelgroep te bereiken. Dus hoewel het goed is om met een persona helemaal de diepte in te gaan en in details te treden, moet je het totale plaatje ook niet uit het oog verliezen.
Tip 4 doelgroep analyse: de doelgroep segmenteren
Misschien loop je vast bij stap twee. Hoe weet je namelijk uit welke mensen je doelgroep nog meer bestaat? Aan de hand van je doelgroep analyse kom je vast verschillende perspectieven, interesses en behoeften tegen. Je doelgroep segmenteren (opsplitsen) heeft als voordeel dat je op al die verschillende behoeften kunt inspelen (als je dat wilt). Misschien wil je liever met één totaaloplossing komen voor de gehele doelgroep. Dat kan ook. Toch is de kans groter dat je met deeloplossingen voor verschillende segmentaties van je doelgroep verder komt en meer mensen in de markt kunt bedienen. Houd je opties daarom liever open.
Tip 5 doelgroep analyse: je doelgroep beschrijven
Nu je weet wie je doelgroep is, ga je heel nauwkeurig je doelgroep beschrijven. Schrijf het dus echt op. Alleen op die manier kun je focus houden, zelfs wanneer je straks al een paar jaar bezig bent met je bedrijf. Het is ook een goede manier om andere mensen binnen je bedrijf of erbuiten te laten zien op wie jij je richt en waarom. Sla tip 5 daarom absoluut niet over. Je doelgroep in kaart brengen is de basis voor een succesvolle toekomst van je product/dienst.
Meest gestelde vragen
Heb je nog vragen over de doelgroep analyse? Ik heb de meest gestelde vragen hieronder beantwoord.
Een doelgroep segmenteren betekent dat je een grote groep mensen opdeelt in kleinere groepen. Dit helpt om specifieke oplossingen te bedenken voor alle soorten mensen in je doelgroep analyse. Zo kun je een doelgroep bepalen op basis van heel veel factoren en vervolgens kleinere groepjes maken binnen die ene doelgroep. Je kunt de doelgroep ‘mensen die werken’ bijvoorbeeld segmenteren op geslacht, leeftijd, branche, beroep, enzovoort.
Wat is een doelgroep voorbeeld?
Ben je op zoek naar een doelgroep voorbeeld? Bij het doen van doelgroep onderzoek kun je tal van voorbeelden bedenken van doelgroepen. Denk maar aan ‘vrouwen van 40 jaar en ouder’, ‘peuters die vaak ziek zijn’, ‘iPhone gebruikers’ of ‘liefhebbers van golf’. Een doelgroep kan heel breed of juist heel specifiek zijn. Er zijn daarom ontelbaar veel doelgroep voorbeelden te bedenken.
Hoe moet ik een doelgroep omschrijven?
Een doelgroep omschrijven kan op verschillende manieren. Het is in elk geval belangrijk dat je de verschillende doelgroep kenmerken in kaart brengt. Zo kun je heel gericht bepalen op wie jij je richt, waarom je dat doet en hoe precies. Dit helpt je met de focus behouden tijdens het opzetten van je product en/of dienst. In dit artikel vertel ik je precies hoe je een doelgroep beschrijven aanpakt.