Skip to main content
jezelf presenteren

Veel mensen vinden het lastig om zichzelf te presenteren. Want hoe vertel je wie je bent en wat je doet, zonder dat je saai klinkt? En hoe zorg je er anderzijds voor dat je al jouw positieve kanten belicht, zonder arrogant te klinken? Het is best een kunst om dit zo goed mogelijk te doen. Om je op weg te helpen heb ik vijf handige tips voor je!

Een presentatie geven over jezelf, waarom moet dat?

Waarom is jezelf presenteren zo’n issue voor veel mensen? Waarschijnlijk omdat het je het gevoel geeft dat je moet opscheppen. Dat je jezelf beter, leuker of mooier moet voordien dan je jezelf eigenlijk vindt. Maar jezelf presenteren is noodzakelijk, want als jij het niet doet, doet niemand het. Probeer daarom toch te oefenen met jezelf presenteren, steeds voor een ander persoon of een andere groep. Dan word je er vanzelf beter in!

Jezelf presenteren tip 1: verplaats je in de ander

Ook al is het doel jezelf te presenteren, het is belangrijk dat je niet teveel over jezelf praat. Als je alleen maar bezig bent met ‘ik dit’ en ‘ik dat’, zal je gesprekspartner snel verveeld raken. Focus je liever op het doel van het gesprek en probeer je in de ander te verplaatsen. Als je duidelijk maakt wat jij de ander kunt bieden, zal hij of zij veel meer geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt.

Presenteertip 2: blijf bescheiden

Je mag best duidelijk maken wat jouw kwaliteiten zijn en waarom iemand voor jou zou moeten kiezen, in plaats van voor een ander. Maar houd er rekening mee dat je niet zelfingenomen of verwaand overkomt. Niemand is perfect, dus doe vooral niet alsof jij dat wel bent. Blijf een beetje bescheiden. Mensen gaan vanzelf inzien dat jij goed bent in wat je doet. Daar hoef je niet voor op te scheppen.

Jezelf presenteren tip 3: maak jezelf zichtbaar

jezelf prestenteren

Ben je niet zo’n goede spreker of laat je mensen liever zelf oordelen over jouw kwaliteiten? Zorg er dan voor dat je zichtbaar bent. Dat kan door middel van een eigen website, een (online) portfolio, maar ook met een persoonlijk visitekaartje. Ik heb laatst op Drukwerknodig.nl nieuwe visitekaartjes ontworpen en laten drukken. En ik ben er heel blij mee! Je zichtbaarheid kun je overigens ook vergroten door middel van een poster of roll-up banner.

Jezelf presenteren tip 4: luister goed

Je kunt nog zo goed voorbereid zijn op je persoonlijke promotiepraatje, maar als je niet goed kunt luisteren sleep je hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe opdracht binnen. Wanneer je kunt aantonen dat je oor hebt voor het verhaal en de behoeften van de ander, dan is het mogelijk om sympathie op te wekken. Dat doe je ook door je aan te passen aan het taalgebruik van je gesprekspartner en door eventueel dezelfde houding aan te nemen. Het benadrukken van een gemeenschappelijke achtergrond kan ook in je voordeel werken.

Jezelf presenteren tip 5: oefen een elevator pitch

Als je een goede indruk wilt achterlaten, weet dan dat een korte pitch van 1 minuut essentieel is. Mensen onthouden meestal maar 10 procent van je verhaal. Wanneer je een te lang verhaal vertelt over jezelf, haken mensen hoogstwaarschijnlijk af. Zorg er daarom voor dat je je meest belangrijke kwaliteiten, eigenschappen en hoogtepunten in 1 minuut kunt presenteren. Je zult merken dat je hierdoor een veel sterker verhaal krijgt dan wanneer je een preek van 10 minuten houdt, zonder duidelijk eind in zicht.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.