Skip to main content
angst voor verandering

Verandering is vervelend. Het is eng. ‘Laat alles maar lekker zoals het is, want daar voel ik mij het prettigst bij.’ Tja, als dat toch eens kon. Maar zo werkt het helaas niet. Dus laten we even relativeren en zien waar die angst voor verandering vandaan komt.

Luister je liever dan dat je leest? Je vindt de podcast aflevering over dit onderwerp op mijn Spotify kanaal ‘Mooi Mens’.

Alles is altijd in beweging

Het leven verandert continu. Niets zal altijd hetzelfde blijven. En dat is soms eng. Het maakt mensen onzeker. Want het liefst wil je zekerheid. Je wilt weten wat je te wachten staat. En je wilt vooral dat goede dingen voor altijd goed blijven. Maar wanneer je een beetje realistisch bent, weet je dat het leven niet zo werkt. Het leven verandert continu. En daardoor verander jij ook. Net zoals de aarde altijd in beweging is, zijn wij dat ook. Mensen, dieren, planten en zelfs dingen. Je kunt krampachtig vasthouden aan bepaalde mensen of dingen, omdat je wilt dat ze hetzelfde blijven. Omdat je wilt dat ze goed blijven. Omdat je wilt dat ze nooit veranderen. Maar hoe meer je je vastklampt, des te minder groot de kans dat je erin slaagt om iets vast te houden.

Verandering is niet altijd slecht

Klamp je je vast aan je partner, dan werkt dat benauwend. De kans is dan groot dat hij of zij er binnen de kortste keren vandoor gaat. Geef elkaar liever ademruimte, zodat je allebei ook je eigen ding kunt doen. Laat mooie momenten zich afspelen, zonder dat je nadenkt over dat die momenten weer voorbij kunnen gaan. Geniet er liever volop van, zodat je iedere seconde bewust meemaakt en je er mooie herinneringen aan overhoudt. Je kunt heel veel waarde hechten aan de spullen die je hebt, maar materialistische mensen zijn niet per definitie de meest gelukkige mensen. Probeer liever genoegen te nemen met minder spullen. En maak anderen blij door eens iets weg te geven dat je niet echt nodig hebt. Wees vooral niet te eigenwijs wanneer het op verandering aankomt. Je er tegen afzetten brengt je niet verder.

Angst voor verandering: verzetten of accepteren?

Laat ik daarom meteen duidelijk zijn: het heeft geen zin om je te verzetten tegen verandering. Daar maak je de verandering niet makkelijker door. Je veroorzaakt alleen maar meer weerstand en vervelende gevoelens door dat te doen. Deel, geniet, wees bewust, heb lief, maak lol, leef. Zonder angst voor verandering te voelen. Want hoe spannend verandering ook kan zijn, het brengt ook altijd iets goeds met zich mee. Ook al zie je misschien niet altijd direct het goede in een nieuwe situatie. Accepteer dat het leven veranderlijk is en het zal je veel beter bevallen. Je kunt beter met de stroming meevaren, dan proberen er tegen in te zwemmen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.