Skip to main content
opgeven is niet altijd negatief

Veel te vaak doen mensen dingen tegen hun zin. Zij slepen zichzelf naar kantoor voor een baan die zij helemaal niet leuk vinden. Zij blijven met iemand in een relatie waar zij allang geen gevoelens meer voor hebben. Of zij blijven geld steken in een studie die eigenlijk helemaal niets voor hen is. Mensen dwingen zichzelf om door te gaan met bepaalde dingen, omdat opgeven negatief zou zijn. Het zou betekenen dat zij falen en mislukkelingen zijn. Maar is dat echt zo?

Luister je liever dan dat je leest? Je vindt de podcast aflevering over dit onderwerp op mijn Spotify kanaal ‘Mooi Mens’.

Waarom doe je het?

Worstel jij momenteel ergens mee? Met een bepaalde situatie, beslissing, baan of relatie? Bedenk dan eerst even goed voor jezelf waarom je er in eerste instantie aan begonnen bent. Wat was er toen zo geweldig? Wat zorgde ervoor dat jij er wel plezier en energie van kreeg? En wat is er in de tussentijd veranderd? Valt daar iets aan te doen? Kun je de situatie wellicht beter maken voor jezelf? En wat zou er dan precies moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat je geen tegenzin meer ervaart?

Maakt het jou (nog) gelukkig?

Mensen veranderen gedurende hun leven. Dat is heel logisch en natuurlijk. Het is dan ook niet vreemd dat jouw wensen, verlangens, behoeften en interesses ook veranderen. Zo werkt dat nu eenmaal in het leven. En iets dat jou ooit heel gelukkig maakte, kan door de tijd heen ook veranderen. Misschien was je ooit heel verliefd op iemand, had je eerst onwijs veel plezier in je werk of kreeg je ontzettend veel energie van een bepaalde hobby. Maar op den duur kan dat veranderen en maken die dingen je misschien helemaal niet zo gelukkig meer. Om te beslissen of je ergens mee zou moeten stoppen of niet, is het van belang dat je jezelf afvraagt of het jou NU nog gelukkig maakt. Zo niet, dan is het tijd om verder te gaan. Opgeven is dan juist een logische keuze.

Wat gebeurt er als je het doet, iets opgeven?

Stel je voor: je geeft het op. Wie stel je daarmee teleur? En maakt dat echt zoveel uit? Vergaat de wereld voor diegene? Of komt hij of zij daar wel weer overheen? Kortom: is het (op de lange termijn) echt zo’n enorme ramp of valt dat wel mee als je er met diegene over praat? Blijf realistisch en bedenk geen rampscenario’s als die er niet hoeven te zijn. Heb je iets echt een kans gegeven, maar blijkt het niets (meer) voor jou te zijn? Heb je over mogelijke oplossingen en alternatieven nagedacht, maar past het gewoon echt niet (meer) bij wie je bent en wat je wilt? Dan is het wel duidelijk dat je er niet langer je energie en tijd aan zou moeten besteden.

Als je met niemand rekening hoefde te houden, wat was dan je keuze?

Het gebeurt heel vaak dat mensen iets blijven volhouden, omdat zij zich verplicht voelen. Verplicht tegenover een ander. Het kan zijn dat je iemand een belofte hebt gedaan en dat je die niet wilt verbreken. Of misschien denk je dat iemand bepaalde verwachtingen heeft van jou en wil je die graag waarmaken. Maar wees even eerlijk tegen jezelf. Als je met niemand rekening hoefde te houden, wat zou je dan kiezen? Het is belangrijk dat je je leven leeft zoals jij dat graag wilt. Het is doodzonde om te leven naar de wensen en verwachtingen van anderen, want zo kan je nooit echt gelukkig zijn.

Doe waar jij je goed bij voelt. En als dat betekent dat je ergens mee stopt of dat je iets moet opgeven, dan is dat maar zo. Kies voor je eigen geluk! Soms is opgeven juist het meest dappere wat je kunt doen. Ergens mee stoppen kan enorm bevrijdend werken. Wanneer je jezelf niet langer dwingt om bepaalde dingen te doen en juist wat meer van het leven te genieten, zal je het leven veel meer gaan waarderen.

2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.