Skip to main content
Gelukkig zijn is een keuze

Gelukkig zijn is zo’n beetje het streven van elk mens op aarde. Wanneer je gelukkig bent, zit je lekkerder in je vel. Het is zelfs bewezen dat gelukkige mensen een beter immuunsysteem hebben, meer geld verdienen op het werk én productiever zijn. Ook zouden gelukkige mensen een grotere sociale kring hebben en naar verwachting langer leven. Dus waar wacht je nog op? Want gelukkig zijn is een keuze!

Waardoor wordt geluk bepaald?

‘Laat dat geluk maar komen dan’, hoor ik je denken. Je kunt zelf al veel dingen doen om te zorgen voor meer geluk in je leven. Gelukkig zijn is een keuze, dus wanneer jij ervoor kiest om meer geluk te omarmen, dan zal dat geheid lukken. Ondanks dat, wordt geluk voor een groot deel genetisch bepaald en is het ook voor een klein deel afhankelijk van onze levensomstandigheden. Geld maakt overigens niet echt gelukkig, ook al denken veel mensen dat. Ja, geld is best handig. En als je het hebt, dan is dat fijn. Maar een ultiem geluksgevoel zal het je niet opleveren. Met het hebben van geld komen tegelijkertijd ook allerlei zorgen kijken. En het verdienen of krijgen van meer geld went op den duur, waardoor het geluksgevoel dat erbij hoort slechts tijdelijk is.

Wil je het nu of later?

Overigens helpt het ook niet om je geluk af te laten hangen van de dingen die je in het leven bereikt. Door te zeggen dat je gelukkig zult zijn als… of wanneer…, schuif je dat gelukkig zijn eigenlijk altijd voor je uit. Dan ligt het altijd in de toekomst en kun je nu nooit echt geluk ervaren.

Het is kwetsbaar

Maar als gelukkig zijn een keuze is, waarom maken we die keuze dan niet allemaal? Goede vraag. Logisch ook, dat je je dit afvraagt. Maar in werkelijkheid zijn veel mensen bang om echt gelukkig te zijn. Want als je jezelf toestaat om gelukkig te zijn, dan kun je gekwetst worden. Gelukkig zijn is namelijk kwetsbaar. Heb je je ooit afgevraagd – wanneer je leven geweldig verliep en alles goed leek te gaan – wanneer dit weer zou eindigen? Dat doemdenken doen wij allemaal. Als we geluk ervaren, dan weten we dat dat geluk ooit kan ophouden. En daar zijn we bang voor.

Als je gelukkig wilt zijn, moet je de controle loslaten. Dan ga je het leven met open armen tegemoet en kan er heel veel moois op je pad komen. Maar tegelijkertijd betekent het dat je onderuit kunt gaan. Als we vanaf de top van de geluk berg helemaal naar beneden vallen en in verdriet en ellende terechtkomen, dan is die klap hard. Vele malen harder dan wanneer we al niet lekker in ons vel zitten. Dan vallen we namelijk niet zo ver terug. Dan is het verschil niet zo groot. Dat is dan ook de reden dat veel mensen hun middelmatige leven verkiezen boven een gelukkig(er) leven. Simpelweg vanuit angst.

Doe jij aan zelf sabotage?

En wat dacht je van zelf sabotage? Hoe vaak heb jij iets voor jezelf voortijdig afgeblazen of verpest, zodat je in elk geval zelf de touwtjes in handen had? Zodat de controle over jouw geluksgevoel niet bij een ander lag? Mensen die zichzelf saboteren, hebben dat vaak niet eens door. Zij zien zichzelf als slachtoffer. Zij verpesten kansen, nog voordat deze de mogelijkheid hebben om goed uit te pakken. En ook dit is een manier om angst te verbloemen. Angst om pijn gedaan te worden.

Kies verstandig, want gelukkig zijn is een keuze

Maar lieve, lieve mensen. Dit is toch verschrikkelijk zonde? Oké, het is ook spannend om de controle los te laten en de touwtjes uit handen te geven. Starten als zzp ‘er is bijvoorbeeld doodeng. En ja, je kunt flink onderuitgaan als het allemaal niet goed uitpakt. Maar wat als het wel goed gaat? Wat als je wel ontzettend mooie dingen meemaakt, ervaringen opdoet en nieuwe mensen ontmoet? Wat als het je wél lukt om die droombaan binnen te slepen, de liefde van je leven te veroveren of je allergrootste droom te verwezenlijken? Zo schreef ik mijn boek Mooi Mens, wat ik vervolgens – doodzenuwachtig, maar ook super enthousiast – uitbracht. Inmiddels is het te koop bij allerlei online boekhandels én op Bol.com! Weet dat de keuze aan jou is, dus kies verstandig. Kies ervoor om gelukkig te zijn, want gelukkig zijn is een keuze. De juiste keuze, als je het mij vraagt!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.