Skip to main content
Talent ontdekken

Wanneer je je mooiste leven wilt leven, moet je op ontdekkingstocht gaan. Je moet op zoek gaan naar je ware zelf, naar wie je bent en naar wat je het leukst vindt om te doen. Je talent ontdekken is van belang. Zodra je dat weet, kan je namelijk doen waar je goed in bent én wat je gelukkig maakt. Meer van die dingen doen, betekent automatisch dat je meer geluk zult ervaren. Tijd om de zoektocht te starten!

Bescheidenheid siert je niet

Om je eigen talent te ontdekken moet je erg kritisch en eerlijk zijn tegen jezelf. Wees niet te bescheiden. Als je merkt dat je ergens goed in bent, dan mag je dat erkennen. Dat moet zelfs. Alleen dan kun je er namelijk achter komen wat je talent is. Het kan helpen om jezelf daarbij de volgende vragen te stellen.

Vragen om aan jezelf te stellen

 • Waar word ik enthousiast van?
 • Wat doe ik met passie?
 • Waar krijg ik energie en een voldaan gevoel van?
 • Wat deed ik graag als kind?
 • En wat doe ik nu graag in mijn vrije tijd?
 • Wanneer ervaar ik flow?
 • Wat gaat mij gemakkelijk af?
 • Welke succesverhalen heb ik over mezelf?
 • Wat deed ik om die successen te bereiken?
 • Waar krijg ik complimenten over van anderen?
 • Wanneer maak ik mezelf trots?
 • Wat gaat mij gemakkelijk af, waar anderen moeite mee hebben?
 • Voor welk advies komen mensen naar mij toe?
 • Wat leer ik gemakkelijk/snel?
 • Wat is vaak mijn rol binnen een groep of project?

Een evaluatiemomentje

Heb je bovenstaande vragen kunnen beantwoorden? Welke rode lijn zie je nu terug? Zijn er dingen die opvallen of eruit springen? Als je dit nog lastig vindt om te bepalen, kan het helpen om een goede vriend(in) of een van je ouders om hulp te vragen. Mensen die dicht bij je staan kennen jou vast heel goed. Soms nog beter dan dat je jezelf kent. Vraag diegene bijvoorbeeld hoe hij of zij jou zou omschrijven als persoon, waar je goed in bent volgens hem of haar en wat diegene goed bij jou vindt passen qua werk of hobby. Misschien is dat wel een zzp bestaan? Op die manier kun je je talent ontdekken en een (nog) fijner leven gaan leiden. Succes en geniet!

2 Comments

 • Yaika schreef:

  Thanks for sharing this! Ik heb dit twee jaar geleden ook voor mezelf uitgewerkt, zodat ik altijd antwoord kan geven op de vraag ‘waar ben je goed in’. Ik heb het alleen nooit zo specifiek uitgewerkt, dus dat ga ik meteen even doen aan de hand van deze vragen!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.