Skip to main content

Al sinds ik heel jong was, wist ik wat ik wilde worden: tekstschrijfster. Door de jaren heen had ik verschillende dromen. Sommige zijn al uitgekomen, aan andere wordt nog gewerkt. Zo wilde ik een boek schrijven (gedaan) en hoofdredactrice van een tijdschrift worden (moet nog gebeuren). Toch kwam het altijd neer op die ene vaardigheid: schrijven. Vandaag vertel ik je waarom copywriter of tekstschrijver het leukste beroep is en waarom dat zo is. Ik heb er namelijk genoeg redenen voor! Lees je mee?

Copywriter betekenis

Iemand die teksten schrijft tegen betaling, kan zichzelf een tekstschrijver noemen. Dan is het immers je beroep of bijbaan. De copywriter betekenis is net even anders. Je bent een copywriter wanneer je bepaalde technieken en methodes gebruikt om activerende, overtuigende teksten te schrijven. Het gaat dan om commerciële teksten die als doel hebben om geld op te leveren en klanten binnen te halen. 

Als copywriter SEO ga je nog een stap verder. Je bent dan niet alleen bezig met het schrijven van pakkende teksten die geld opleveren. Je schrijft die teksten ook nog eens zo, dat ze scoren in Google. Gericht op een bepaalde doelgroep én op de zoekmachines, dus!

10x Waarom tekstschrijver/copywriter het leukste beroep is

Maar waarom is tekstschrijver of copywriter dan het leukste beroep? Daar zijn 10 redenen voor die ik graag met je deel!

copywriter worden

Reden 1: Tekstschrijvers mogen creatief zijn

Wat ik persoonlijk het allerleukste vind aan mijn beroep als copywriter? Ik mag elke dag creatief bezig zijn. Ik heb een aantal jaar geestdodende baantjes gehad, waar ik geen voldoening uit haalde. Als tekstschrijver heb ik daar geen last van. Ik kan immers elke dag mijn creativiteit inzetten om weer mooie stukken te schrijven.

Houd er rekening mee dat niet alle tekstschrijvers zo vrij en creatief mogen zijn in hun werk. Het is natuurlijk afhankelijk van de branche waarin je werkt en hoe streng je baas of opdrachtgever hierin is.

Reden 2: Een copywriter werkt vaak als zzp’er

Toch heb je als copywriter of tekstschrijver niet altijd met een baas te maken. Tekstschrijvers werken namelijk graag als zzp’ers. Zo kunnen zij allerlei soorten opdrachten aannemen en zelf ontdekken welke richting zij het leukst vinden. Zo ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Inmiddels heb ik een eigen bedrijf opgericht, waardoor ik helemaal ‘eigen baas’ geworden ben.

Het leuke aan zzp’er zijn is dat je alle vrijheid hebt om te bepalen hoe jij je werk inricht. Vind je een bepaalde opdracht of opdrachtgever niet leuk? Niemand dwingt je om ermee door te gaan. Jij bepaalt lekker zelf wat bij jou past en wat niet.

Reden 3: Je hebt als tekstschrijver nooit een eentonige/saaie dag

Vanwege de reden hierboven heb je ook nooit een eentonige of saaie dag. Elke tekst is in principe anders. En elke opdrachtgever is dat ook. Heb je geen strakke deadlines gekregen? Dan mag je ook nog eens zelf bepalen hoe je je dagen indeelt. 

Heb je een keer geen zin of geen inspiratie? Sla dan een dagje over. Ga lekker wandelen in het bos of op het strand om inspiratie op te doen. Of richt je aandacht ergens anders op en ga morgen gewoon weer verder.

Reden 4: Als tekstschrijver krijg je vaak goed betaald

Ben je een tekstschrijver of copywriter die als zzp’er werkt? Dan krijg je vaak goed betaald. Hoe meer ervaring je opdoet, des te meer jij kunt vragen. Tekstschrijvers werken vaak met een woordtarief. Dat is normaal in onze branche. Hoe hoog dat woordtarief is, verschilt per tekstschrijver.

Natuurlijk moet je niet vergeten dat je zelf verantwoordelijk bent voor je verzekeringen, pensioen, enzovoort. Daarom is het niet vreemd dat jouw inkomsten hoger liggen dan die van iemand in loondienst. Je moet er immers nog een hoop dingen van betalen, die anders door een baas geregeld worden.

Reden 5: Tekstschrijvers zijn altijd nodig

Ik ben er heilig van overtuigd dat tekstschrijvers altijd nodig zullen zijn. Wat er ook gebeurt met de wereld, er is altijd behoefte aan communicatie. En dus ook aan tekst. Natuurlijk vinden er veranderingen plaats. Zo is de verschuiving van print naar digitaal best impactvol geweest voor veel bedrijven. Maar uiteindelijk verdwijnt tekst nooit. Schrijven voor een krant of tijdschrift kan net zo leuk zijn als schrijven voor een website of online bedrijf. Als jij er maar je creativiteit in kwijt kunt, toch?

copywriter worden

Reden 6: Copywriter worden is niet voor iedereen weggelegd

Dus als het wel jouw kracht is om sterke teksten te schrijven, dan ben je in het voordeel! Ik zeg altijd: iedereen die het alfabet kent, kan schrijven. Maar niet iedereen die kan schrijven is er goed in. Je merkt snel genoeg tot welke groep mensen jij hoort: de hobbyisten of de professionals. Klanten zullen namelijk bij je terugkomen en je complimenteren als je het goed doet. 

Gebeurt dat niet? Dan heb je óf niet de juiste doelgroep aangesproken met je werk óf je moet toegeven dat teksten schrijven misschien toch niet helemaal jouw ding is. Geef overigens niet te snel op. Als het echt jouw droom is, is het belangrijk om het een eerlijke kans te geven.

Reden 7: Er zijn genoeg copywriter vacatures beschikbaar

Nog zo’n groot voordeel: er zijn copywriter vacatures in overvloed. Als je tenminste weet waar je moet zoeken. Google je ‘vacature copywriter’, dan komt er wellicht niet direct een interessant resultaat. Maar er zijn allerlei platforms waarop je je kunt aanmelden als je werk zoekt als tekstschrijver. Bedrijven die op zoek zijn naar een sterke schrijver, kunnen hun eigen copywriter vacature hier uploaden. Zijn jullie een match? Dan kan daar een leuke samenwerking uit voortvloeien. Misschien wel voor de lange termijn!

Reden 8: Elk bedrijf wil een sterke copywriter inhuren

Elk bedrijf dat een beetje nadenkt, tenminste. Er zijn namelijk zoveel bedrijven, dat zij toch steeds manieren moeten vinden om zichzelf te onderscheiden van hun concurrenten. Met sterke teksten heb je al een enorme voorsprong. Daarom is een copywriter inhuren zo interessant voor ondernemers. Als jij je doelgroep als bedrijf weet te raken en haar echt aanspreekt met je webteksten, dan is de kans veel groter dat iemand klant bij je wordt. En dat wil je natuurlijk.

Reden 9: Een copywriter cursus hoeft niet duur te zijn

Zoals ik al zei moet teksten schrijven wel echt je ding zijn, anders heeft het weinig zin. Heb je een passie voor schrijven en wil je er graag iets mee doen? Dan kun je een copywriter cursus volgen om je talent verder te ontwikkelen. En zo’n cursus hoeft over het algemeen helemaal niet duur te zijn.

Hoe meer affiniteit je hebt met een onderwerp, des te gemakkelijker je je erin verdiept. Dat geldt ook voor teksten schrijven. Kijk eens rond naar de cursussen en trainingen die worden aangeboden. Hoe eerder je ermee begint, des te sneller jij het leukste beroep van Nederland kunt uitoefenen!

Reden 10: Je kunt met mij samenwerken!

Dit is misschien de laatste reden in het lijstje, maar zeker niet de minste (al zeg ik het zelf haha). Als copywriter of tekstschrijver kun je namelijk met mijn bedrijf samenwerken. Ik ben regelmatig op zoek naar versterking in de vorm van zzp tekstschrijvers. Online content bureau Donna Luisa blijft namelijk groeien en daarom zijn helpende handjes zeer welkom. Lijkt jou dit interessant? Lees dan nog even verder. Hieronder vertel ik je hoe je hiervoor in aanmerking komt.

Wil jij een succesvol copywriter worden?

Wil jij graag een succesvol copywriter worden? Misschien zijn wij dan wel een match! Ik sta er regelmatig voor open om tekstschrijvers aan mijn team toe te voegen. Zie jij ‘succesvol zzp tekstschrijver worden’ wel zitten? En voldoe je aan de volgende voorwaarden?

  • Sta jij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er?
  • Heb je ervaring met SEO-teksten schrijven?
  • Sta je open voor het krijgen van opbouwende feedback om meer te leren?
  • Ben je betrouwbaar en behaal jij altijd deadlines?
  • Beheers jij de Nederlandse taal foutloos in woord en geschrift?
  • Kan jij je eigen draai aan teksten geven om elk onderwerp interessant te maken? Oftewel: ben jij een creatieveling?

Neem dan contact met mij op via info@donnaluisa.nl en deel je motivatie en ervaring met mij. Wie weet gaan wij binnenkort wel een mooie samenwerking tegemoet!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.