Wil jij hoog in Google komen met je website? Dat gaat helaas niet zomaar. Er is het een en ander voor nodig om met je website bovenaan in Google te komen. Maar het is zeker niet onmogelijk. Een van de meest effectieve tools is een zoekwoorden analyse doen voordat je een tekst schrijft. Maar met welke programma’s kun je dat het beste doen en hoe werkt dat precies? Dat vertel ik je in dit artikel. Ben jij klaar voor 5x effectief zoekwoorden onderzoek doen? Lees dan mee.
Hoog in Google komen: hoe doe je dat?
Als je net begonnen bent met je website, webshop of bedrijf, dan ben je je misschien nog niet bewust van de concurrentie op het internet. Hoog in Google komen is namelijk best lastig. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je dit aanpakt. Een tekst schrijven is één ding. Die tekst afstemmen op je ideale doelgroep én op Google, dat is een ander verhaal. Zoekwoorden analyse helpt je om erachter te komen waar mensen naar zoeken in Google. Kortom: hoe beter jij short tail en long tail zoekwoorden in je teksten verwerkt, des te meer kans je krijgt op bezoekers. En dan kun je dus hoger in Google komen, gratis!
Sterke tekst schrijven: doe een zoekwoorden analyse
Dus: wil je een sterke tekst schrijven en je SEO verbeteren? Voer dan een zoekwoorden analyse uit. De bedoeling is dat je bepaalde termen selecteert die passen bij het onderwerp van je tekst. Je kunt eerst een onderwerp bepalen en dan bijpassende termen zoeken. Maar je kunt het onderwerp of de insteek van je tekst ook laten afhangen van populaire zoektermen. Hoe dan ook: het is belangrijk om rekening te houden met het zoekgedrag van mensen op het internet.
Wat is een zoekwoorden onderzoek eigenlijk?
Maar wat is een zoekwoorden onderzoek dan precies? Het is het verrichten van onderzoek naar termen die populair zijn. Termen die mensen invullen in zoekmachines om een bepaald doel te bereiken. Zoek jij een nieuwe galajurk voor een kerstdiner? Dan is een mogelijke zoekterm in Google: ‘galajurk kopen’. Als aanbieder van galajurken is het verstandig om die zoekterm op te nemen in de tekst(en) op je website. Als Google namelijk ziet dat jij over die term schrijft, is de kans groter dat jouw website getoond wordt aan mensen die die zoekterm gebruiken. Zo brengen zoekwoorden verkoper en koper dus bij elkaar. En dat werkt in alle branches zo!

Zoekwoorden analyse voordelen
Als we kijken naar de voordelen van een zoekwoorden analyse, dan kunnen we de volgende punten op een rij zetten:
✅ Het zorgt ervoor dat mensen je website gemakkelijker vinden;
✅ Je kunt er hoog in Google door komen;
✅ Het geeft richting/structuur aan je tekst;
✅ Je kunt longtail zoekwoorden ontdekken die bijna niemand nog gebruikt;
✅ Je krijgt een voorsprong op je concurrenten;
✅ Het hoeft je geen geld te kosten;
✅ Je kunt het eventueel uitbesteden;
✅ Een zoekwoorden analyse geeft je inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep.
Zoekwoorden analyse nadelen
Zijn er dan ook nadelen te benoemen aan een zoekwoorden analyse uitvoeren? Ja, slechts een paar:
❌ Het kost tijd om te achterhalen op welke zoekwoorden potentie zit;
❌ Als je het niet leuk of ingewikkeld vindt, is het best een klusje elke keer.
Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?
Nu ben je vast nieuwsgierig naar hoe zoekwoorden onderzoek doen precies werkt. Een zoekwoorden analyse verricht je eenvoudig online. Maar hoe doe je zoekwoorden onderzoek? Door een programma of tool te gebruiken en verschillende termen in te vullen. Het is dus echt proberen en ontdekken wat werkt en wat niet.
Hierbij maak je onderscheid tussen het zoekwoorden volume en de concurrentie op een bepaald zoekwoord. Idealiter gezien is het zoekwoorden volume hoog – want dat betekent dat veel mensen er maandelijks naar zoeken. En de concurrentie moet laag zijn, want dan heb je kans om erop te scoren. Als de concurrentie al heel hoog is op een bepaald zoekwoord en je hebt een beginnende website, dan is het zonde om je op dat zoekwoord te focussen. De kans dat je ermee opvalt is dan erg klein.
Daarom geldt: kies termen met een lage concurrentie en een hoog zoekwoorden volume! En mijn andere tip: probeer longtail zoekwoorden te vinden. Dat zijn zoektermen die uit 3 of meer woorden bestaan. Bijvoorbeeld: ‘groene galajurk kopen’. Doordat zulke termen heel specifiek zijn, kun je er vaak sneller op scoren. Ook al is het zoekvolume niet torenhoog op zulke longtail zoekwoorden; de mensen die er wél op zoeken kun jij direct binnen hengelen. En dat betekent een kans op extra omzet!
5x Zoekwoorden onderzoek doen
Wil jij vanaf nu steeds een tekst schrijven op basis van een zoekwoorden analyse? Dan wordt het tijd om de beste tools hiervoor te ontdekken. Ik heb ze hieronder uitgelicht. Zo kun jij ook hoger in Google komen, gratis of betaald. Dat bepaal (en betaal) je natuurlijk zelf!
#1. Ideale zoekwoorden analyse tool: Ubersuggest
De eerste tool die ik met je wil delen is Ubersuggest. Dit is een programma dat ik zelf ook graag gebruik voor het doen van een zoekwoorden analyse. Het is een overzichtelijk, handig programma dat je tegen een kleine vergoeding per maand kunt gebruiken. Er is ook een gratis versie van, maar daarmee kan je slechts drie zoekopdrachten per dag invoeren. Voor het vinden van de beste zoekwoorden is dat simpelweg te weinig.
Wat handig is aan Ubersuggest, is dat er een ‘keyword ideas’ functie is. Als je die gebruikt en een woord invult, geeft het programma automatisch interessante alternatieven. Dat bespaart je veel tijd als je meerdere zoekwoorden onderzoeken moet doen. Ook kun je via dit programma checken hoe je website statistieken zijn en hoe je concurrenten het doen.
#2. Zoekwoorden onderzoek gratis: gebruik Google

Wil jij zoekwoorden onderzoek gratis doen? Dan is Google de juiste zoekwoorden onderzoek tool voor jou. Hoe dat werkt? Heel simpel. Je hebt vast weleens gemerkt dat je bij het invullen van een zoekopdracht in Google suggesties krijgt. Dat zijn niet zomaar suggesties. Het zijn de zoekopdrachten die door andere mensen het meest worden uitgevoerd. Nu je dit weet, weet je waar mensen zoal naar zoeken. En dus waar jij een tekst over kunt schrijven!
Het enige nadeel hieraan, is dat je niet kunt zien hoeveel er al over een onderwerp geschreven is. Oftewel: je ziet niet hoe hoog de concurrentie is. Maar het is wel een handige manier om geïnspireerd te raken en een beeld te krijgen van wat mensen zoal interessant vinden om te weten.
#3. KWfinder: voor longtail zoekwoorden
KWfinder is een programma waarmee je zoekwoorden onderzoek doet. En het doel hiermee is vooral om longtail zoekwoorden te ontdekken waar weinig concurrentie op zit. De tool werkt heel eenvoudig: je vult een onderwerp in, je selecteert het land waarin je wilt zoeken en vervolgens selecteer je de gewenste taal. Klik op ‘find keywords’ en het programma gaat voor je aan de slag. Je hebt wel een account nodig om gebruik te maken van KWfinder om longtail zoekwoorden te vinden. Dat is de eerste 10 dagen gratis, daarna moet je betalen.
#4. Zoekwoorden onderzoek doen met Answerthepublic
Een andere handige zoekwoorden onderzoek tool is Answerthepublic. Het is letterlijk vertaald het antwoord dat het publiek zoekt; oftewel zoektermen waar een hoog zoekvolume op zit. Vul simpelweg een onderwerp, merk of productnaam in waar je interesse in hebt, selecteer een land en een taal en druk op de knop.
Als je in het volgende scherm naar beneden scrolt zie je verschillende vragen die mensen over jouw onderwerp stellen. Je kunt de resultaten inzien als visualisatie of als harde data, wat jij prettig vindt. Echter zie je zo niet hoe hoog het zoekvolume en de concurrentie op de zoektermen zijn. Wil je hoog in Google komen, dan is dat wel nodig. Daarom gebruik ik Answerthepublic zelf vooral voor inspiratie. Vervolgens check ik in Ubersuggest hoeveel potentie bepaalde zoekwoorden hebben.
#5. Denk logisch na!
De vijfde tool: je verstand. Door logisch na te denken kun je namelijk al veel voorwerk doen bij een zoekwoorden analyse. Vooral wanneer jij zelf onderdeel uitmaakt van jouw doelgroep. Als jij bepaalde vragen hebt of met een probleem zit, dan is de kans groot dat dit ook geldt voor andere mensen in je doelgroep. Door logisch na te denken kun je vaak al een richting bepalen bij een tekst schrijven en deze manier van zoekwoorden onderzoek is gratis! Onderzoek wel altijd of jouw vermoedens kloppen.
Welke zoekwoorden gebruikt mijn concurrent?
Ben jij nieuwsgierig wat jouw concurrent precies voor zoekwoorden gebruikt? Ook dit kun je eenvoudig ontdekken via Ubersuggest. Daarom ben ik zo’n fan van deze tool. Ik gebruik het niet alleen voor het doen van zoekwoorden analyse, maar ook om te zien hoe goed mijn website rankt. En om te achterhalen of er SEO fouten zijn waar aan gewerkt moet worden. Vraag ik mij bij een bepaald onderwerp af ‘welke zoekwoorden gebruikt mijn concurrent?’ of ‘op welke zoekwoorden scoort mijn concurrent hoog?’ dan kan ik dat ook in Ubersuggest ontdekken. Superhandig, als je het mij vraagt!

Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het doen van zoekwoorden onderzoek? Lijkt zoekwoorden analyse doen jou bijvoorbeeld ingewikkeld, tijdrovend of gewoon helemaal niet leuk? Ik verricht voor veel van mijn klanten zoekwoorden onderzoek. Wanneer je teksten schrijven aan mij uitbesteedt, kun je daar ook zoekwoorden analyse bij afnemen. Dat betekent dat het nog gemakkelijker voor je wordt. Je hoeft alleen een onderwerp aan te leveren. Ik bepaal vervolgens – op basis van een zoekwoorden analyse – de insteek en de relevante zoektermen die in de tekst moeten komen én ik schrijf de tekst voor je. Makkelijker kan eigenlijk niet!
Meest gestelde vragen over zoekwoorden analyse
De meest gestelde vragen over een zoekwoorden analyse heb ik hieronder voor je verzameld. Doe er je voordeel mee. En staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan even een reactie achter of stuur mij een mailtje. Dan help ik je zo snel mogelijk.
Hoe kan ik een tekst schrijven op basis van zoekwoorden?
Heb jij de juiste zoekwoorden bepaald en wil je nu een tekst schrijven? Zelf verdeel ik de zoekwoorden dan eerst evenredig over de verschillende koppen van mijn tekst. Zo weet ik zeker dat ik elk zoekwoord erin verwerk en dat belangrijke zoekwoorden vaker terugkomen. Heb je hulp nodig bij het schrijven van sterke, converterende teksten op basis van zoekwoorden analyse? Neem gerust contact met mij op, want dat is nu net mijn specialisme!
Is zoekwoorden onderzoek doen noodzakelijk voor een sterke tekst?
Als je het mij vraagt, is zoekwoorden onderzoek doen inderdaad noodzakelijk. Je kunt nog zoveel te vertellen hebben en zoveel teksten schrijven. Maar als je geen rekening houdt met het zoekgedrag van mensen op het internet, sla je waarschijnlijk de plank mis. De zoekwoorden in Google zijn leidend, omdat ze je precies vertellen welke termen mensen gebruiken om een bepaald doel te behalen. Als je juist die zoekwoorden in je teksten verwerkt, is de kans veel groter dat jij die bezoekers naar je website haalt en kunt converteren naar klanten.