Skip to main content

Mijn naam is Donna Luisa en met mijn online content bureau schrijf ik teksten voor verschillende klanten in diverse branches. Hiervoor moet ik veel weten over veel onderwerpen; maar dat maakt mijn werk nu juist zo leuk. Het afgelopen jaar zijn er veel veranderingen geweest op technologisch gebied. Ik merk de online verschuiving naar AI natuurlijk ook in mijn werk en ik zie dat er veel vragen zijn rondom het onderwerp. Hoog tijd om duidelijkheid te scheppen over AI teksten en ChatGPT teksten. Doe je er als ondernemer/bedrijf nu goed aan om met zo’n bot samen te werken? Of kun je het beter niet doen?

Hoe het zit met ChatGPT

Over een nieuwe ontwikkeling zoals AI wordt natuurlijk veel gespeculeerd. Toch zijn er een paar dingen die ik graag wil verhelderen. Allereerst de volgende uitspraak:

“Jouw werk kan ChatGPT gewoon vervangen”, wordt tegenwoordig weleens beweerd.

Fout (en gelukkig maar). Er zijn namelijk verschillende nadelen/valkuilen waar rekening mee gehouden moet worden. Ik vertel je er graag meer over.

Nadelen van ChatGPT teksten

  • ChatGPT verzamelt bestaande teksten op het internet, maar schrijft ze dus niet helemaal zelf
  • Direct gebruik van teksten met auteursrecht is verboden, omdat je dan plagiaat pleegt. Daarom is het lastig om blind te vertrouwen op zo’n tool. Je weet immers niet hoe hij de ChatGPT teksten precies heeft samengesteld
  • ChatGPT checkt geen bronnen en kan dus onjuiste of onvolledige informatie aanleveren in zijn output, zonder het te weten
  • ChatGPT teksten geven dus geen volledig beeld van de werkelijkheid (en dat wil jij als bedrijf/ondernemer natuurlijk wel doen)
  • Teksten gemaakt door ChatGPT kunnen minder goed scoren in zoekmachines, want ze zijn niet direct SEO-geoptimaliseerd
  • Zelfgemaakte teksten krijgen daarom voorrang in Google, omdat die wél als uniek worden bestempeld
  • De toekomst van ChatGPT is nog onzeker, omdat er op Europees niveau momenteel nog afspraken over worden gemaakt
  • ChatGPT voldoet momenteel niet aan de AVG (dus deel nooit bedrijfsgevoelige informatie met deze tool).
ChatGPT teksten gebruiken; is dat verstandig of niet?

Zo ga ik te werk

Als ervaren tekstschrijver heb ik mijn eigen aanpak. Zo focus ik op kwaliteit, unieke teksten, SEO-optimalisatie, een goede leesbaarheid én de juiste tone-of-voice. En dat voor elke tekst die ik schrijf. En toch werk ik af en toe met ChatGPT samen. 

Say what?

Ja, echt. 

Er zijn namelijk ook voordelen aan ChatGPT teksten verbonden. Zo kan ik meer werk gedaan krijgen in minder tijd – en lagere kosten resulteren in lagere tarieven voor mijn klanten. Op die manier kan ik de beste kwaliteit én service bieden, wat natuurlijk heel aantrekkelijk is.

Hoe dat zit?

ChatGPT teksten: de voordelen

Je kunt ChatGPT namelijk wel gebruiken om een zelfgeschreven tekst te optimaliseren en zo bijvoorbeeld de leesbaarheid ervan te verhogen. Dit doe ik persoonlijk niet, omdat juist daar mijn kracht zit als tekstschrijver. Maar daar is deze tool wel geschikt voor. En er is meer…

Je kunt basis AI teksten laten schrijven en ze daarna zelf aanpassen door jouw persoonlijke sausje er overheen te gooien. En door de juiste zoekwoorden erin te verwerken. Zo worden de AI teksten wél uniek, wél goed vindbaar in zoekmachines en sluiten ze wél aan bij je doelgroep. En je kunt handmatig de bronnen/feiten checken, zodat je zeker weet dat het klopt wat er in de ChatGPT teksten staat. 

Tenminste, als je daar allemaal verstand van hebt en er voldoende ervaren in bent. En als je er tijd en energie voor hebt, natuurlijk. Ik bedoel; dit vind je leuk of je vindt het vreselijk. Er is vaak geen tussenweg.

Ik heb die ervaring, tijd en energie samen met mijn team wél. Neem daarom gerust contact met mij op als je meer wilt weten of als je een sterke tekstschrijver zoekt om jouw bedrijf te ondersteunen.

“Our intelligence is what makes us human. AI is an extension of that quality.”

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.