Mensen vragen mij weleens wat zij fout doen. Waarom hun website nog niet zo goed loopt als dat zij hadden verwacht, ondanks het regelmatig publiceren van nieuwe content. Ondanks het promoten van hun website op verschillende kanalen. Ondanks dat zij zo graag willen groeien. Maar de vraag is niet zo zeer wat je dan ‘fout’ doet, maar wat je juist ‘nog niet’ doet. Hoogstwaarschijnlijk doe je nog niet aan linkbuilding en dat is een gemiste kans. Maar wat is linkbuilding precies en hoe kun je ermee starten? Helpt het je website echt hoger in Google komen? Ik vertel je er graag alles over!
Belangrijke SEO-pijler: linkbuilding
Linkbuilding is één van de SEO-pijlers. Het is onderdeel van een sterke, opvallende website. Naast pakkende content – die gebaseerd is op relevante zoekwoorden en het hebben van een goede websitetechniek – is linkbuilding ook bepalend voor het succes van je website. Ik leg graag uit wat linkbuilding precies is, zodat je het belang ervan gaat inzien en je het ook kunt inzetten voor jouw website.
Wat is linkbuilding?
Wat is linkbuilding precies? Het is de term die gebruikt wordt voor het verkrijgen van links op andere websites, die naar jouw website verwijzen. Dankzij linkbuilding kun je hoger in Google komen en trek je meer bezoekers naar je website. Verkrijg jij meer relevante link, dan zal je website hoger in Google komen en wordt hij beter vindbaar. Linkbuilding is eigenlijk een manier om een website aan te bevelen of erop te stemmen, zodat Google een positiever beeld krijgt van die website. Hoe meer positieve stemmen (relevante links), hoe meer je website zal opvallen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen interne linkbuilding en externe linkbuilding.
Interne linkbuilding
Interne linkbuilding betreft de links die op jouw eigen website staan en die onderling naar verschillende pagina’s en blogs verwijzen. Door interne linkbuilding kunnen bezoekers gemakkelijker navigeren binnen je website en verbeter je het gebruiksgemak. Het is belangrijk dat de interne links logisch geplaatst worden en dat ze heen en weer verwijzen. Plaats dus niet alleen een link vanuit elke blog naar je homepagina, maar verwijs ook terug vanaf de homepagina naar die blogs. Dan zorg je voor een goede linkstructuur. Je geeft zo aan zoekmachines aan welke pagina’s binnen jouw website het belangrijkst zijn. Google ziet dit en zal meer waarde toekennen aan die pagina’s. Daardoor krijgt je website in zijn geheel meer waarde wanneer je aan interne linkbuilding doet. Het is een eenvoudige manier om hoger in Google te komen.
Wanneer je aan interne linkbuilding doet, gebruik dan in je teksten de juiste anchortext/anchortekst om te linken. Dit is het woord dat of een groep woorden die vertelt waar een andere pagina of tekst over gaat. Als je precies die woorden (het onderwerp van een tekst/pagina) gebruikt om een link achter te hangen, werkt dat beter. Het helpt je website hoger in Google komen.
Externe linkbuilding
Externe links zijn links die andere websites plaatsen en die verwijzen naar jouw website. Ze komen van buitenaf (extern) en worden door Google gezien als aanbevelingen. Door externe links verkrijg je meer autoriteit en zal je hoger in Google komen. Hierbij is niet het aantal links belangrijk (kwantiteit), maar vooral de kwaliteit ervan. Hoe meer autoriteit een website heeft die naar jouw website linkt, des te meer een link je zal opleveren. Zo zal een link van de website van je buurman die net een week live is, minder waarde opleveren dan een link van een grote website met 100.000 bezoekers per maand.
Toch is het vaak lastig om juist die websites naar de jouwe te laten linken. Dat zou iedereen wel willen. Dit betekent zeker niet dat je de handdoek in de ring moet gooien. Met een goede linkbuilding strategie en het toepassen van de juiste linkbuilding tips kun je hier veel voordeel uithalen. En wil je er niet zelf mee aan de slag, dan kun je altijd nog een linkbuilding specialist of linkbuilding bureau inschakelen om je te helpen. Wil je hier advies over, neem dan gerust contact met mij op!
Een sterk linkprofiel
Met kwalitatief goede links kun je werken aan een sterk linkprofiel. Zo’n profiel bevat verschillende soorten links die naar jouw website verwijzen en die steeds naar andere pagina’s en teksten binnen jouw website linken. Hiermee wordt het onderscheid gemaakt tussen websites die actief aan linkbuilding doen (of dit uitbesteden) en websites die links kopen om zo hoger in Google te komen. Dat laatste wordt niet door Google beloond. Zorg daarom voor relevante links vanaf verschillende soorten websites en het gebruik van de juiste anchortext waar de link aan hangt. Wil je hoger in Google komen, dan is het belangrijk dat je backlinks vergaart op zoektermen waar jij op wilt scoren. Heb je een website over shetlander pony’s? Dan wil je dat er gefocust wordt op links met zoektermen die mensen in Google gebruiken om meer over shetlander pony’s te weten te komen.
Follow links en no follow links
Dan is er nog een belangrijk onderdeel aan linkbuilding SEO dat we nog niet besproken hebben. Je kunt nog zoveel backlinks ontvangen naar je website, maar wanneer dit geen follow/ do follow links zijn, heb je er niet veel aan. De specificatie follow of no follow geeft aan of de link moet worden opgenomen in de zoekmachines. Zet de website een link naar jouw website op no follow, dan indexeert Google deze link niet en zal Google ook geen extra waarde toekennen. Hoger in Google komen is dan lastig. Dat is dus zonde.
Je kunt in tools zoals Ubersuggest zien welke backlinks jouw website heeft en of het follow of no follow links zijn. Staan er no follow links tussen? Dan kun je de eigenaar van die website best wel een berichtje sturen en vragen of hij/zij de link op do follow wil zetten. Zo verbetert direct de backlink structuur van je website en kun je hoger scoren in Google. Niet geschoten is altijd mis, toch?
Waarom linkbuilding gebruiken?
Dus waarom zou je linkbuilding gebruiken? In principe doe je dit omdat je de kwaliteit van je website wilt verbeteren en hoger in Google wilt komen. Krijg je relevante links naar je website, dan is dat een goed teken en zal je op den duur hoger in Google komen. Gebruik linkbuilding in combinatie met het plaatsen van unieke en waardevolle content, want dan zal een deel van die linkbuilding ‘vanzelf’ plaatsvinden. Mensen vinden het dan waard om naar jouw website te linken
Gebruik het om relaties op te bouwen
Door zelf aan linkbuilding te doen, kom je in contact met mensen en websites waar je anders geen contact mee zou opnemen. Dit zorgt ervoor dat je veel (nuttige) relaties kunt opbouwen tijdens het proces. Dus hoe kom je hoger in Google? Door te netwerken – oftewel aan linkbuilding te doen!
Gebruik het voor je merkimago
Door aan linkbuilding te doen (zelf of via een linkbuilding bureau), komt je website hoger in Google. Nog een voordeel is dat mensen jouw merk vaker voorbij zien komen. Als dit op een positieve manier gebeurt, draagt linkbuilding ook bij aan merkopbouw en een positief merkimago. Laat daarom op je website zien dat je expertise hebt over jouw vakgebied. Zodra mensen jouw website ontdekken, zullen ze zien wat jij allemaal in huis hebt en wordt de kans groter dat ze met jou in zee willen gaan.
Linkbuilding voordelen
Ben je benieuwd naar de linkbuilding voordelen? Ik heb ze voor je opgesomd:
✔️ Kwalitatief goede backlinks ervoor dat je website hoger in Google komt;
✔️ Linkbuilding verbindt het hele internet aan elkaar en die links (stemmen) vergroten de autoriteit van je website;
✔️ Dankzij een natuurlijk linkprofiel (een eerlijke linkbuilding strategie) kun je minder snel afgestraft worden door Google. Koop je een lading backlinks, dan ziet Google dit en kan je website lager gewaardeerd worden in de zoekresultaten of helemaal niet meer getoond worden;
✔️ Het kan leiden tot nuttige en waardevolle relaties met andere website-eigenaren of bedrijven;
✔️ Met de juiste linkbuilding tips hoef je geen linkbuilding specialist of linkbuilding bureau in te huren.
Linkbuilding nadelen
Er zijn helaas niet alleen maar linkbuilding voordelen te benoemen. Linkbuilding nadelen moeten ook in het achterhoofd gehouden worden bij het maken van een keuze. Hopelijk kan je hierna beter bepalen of je linkbuilding SEO zelf gaat doen of toch wilt uitbesteden aan een linkbuilding specialist of linkbuilding bureau.
❌ Hoger scoren in Google heeft tijd nodig, dus je moet geduld hebben;
❌ Het is een tijdrovende klus;
❌ Backlinks krijgen is niet gemakkelijk, daarom doen niet veel website-eigenaren het (volledig) zelf;
❌ Alleen relevante links van relevante websites leveren iets op, de rest is nutteloos.
Linkbuilding tips om vandaag mee te starten!
Hoe kom je hoger in Google? Met linkbuilding, dus! Zie jij dat linkbuilding wel zitten en wil je zo snel mogelijk hoger in Google komen door zelf aan de slag te gaan? Met de volgende linkbuilding tips komt dat vast helemaal goed.
Tip #1: elke link telt
Elke link telt. Of nou ja – niet élke, natuurlijk. Ik heb al uitgelegd dat niet-relevante links van niet-relevante websites je niet hoger in Google brengen. Maar als je een blog op je website maakt en daar relevante artikelen op plaatst, kun je er veel linkbuilding mee verrichten. Elk artikel dat jij plaatst, kun je namelijk ook weer delen op social media. En daar kunnen vrienden, familie of andere ondernemers de link óók weer delen. In dat opzicht telt elke link, omdat het relevante links zijn. Links die verwijzen naar jouw blog – en dus naar jouw website! Dit is daarom tevens de meest simpele linkbuilding strategie om zelf uit te voeren.
Tip #2: maak gebruik van je netwerk + schrijf gastblogs
De tweede in het rijtje linkbuilding tips: maak gebruik van je netwerk en schrijft gastblogs. Je hoeft geen linkbuilding specialist te zijn om een netwerk te hebben. Als het goed is heeft iedereen wel een netwerk, de één wat groter dan de ander. Maar in dat netwerk zitten vast relevante mensen die jouw artikelen kunnen delen of die op een andere manier naar jouw website kunnen linken. Doen zij dit niet uit zichzelf? Vraag dan gewoon of zij dit willen doen. Een persoonlijk berichtje is vaak al voldoende en zo kun je weer hoger scoren in Google.
Je kunt ook linkruil voorstellen, waarbij jij en een andere website-eigenaar of ondernemer allebei een linkje op jullie website plaatsen. Dus op jouw website een link naar die andere website en op die andere website weer een link naar de jouwe. Zorg er wel voor dat de ander een backlink op een belangrijke pagina of in relevante context plaatst. En doe dit niet te vaak met één iemand/website, want dan zal Google je straffen. Het is daarom nog beter om in driehoeksverhouding aan linkruil te doen: website A verwijst naar website B, website B naar website C en website C verwijst naar website A. Allemaal via een relevante link!
Nog iets wat bijdraagt aan linkbuilding SEO: gastblogs schrijven op andere websites. Als jij een interessant artikel schrijft voor een andere website, vraag dan of je daarin mag linken naar jouw eigen website. Jij creëert waarde voor die andere website, maar tegelijkertijd ook voor jezelf door een linkje te plaatsen. Een win-winsituatie, dus!
Tip #3: benader online bedrijvengidsen en startpagina’s
Is je netwerk niet zo groot? Of krijg je het om een andere reden niet voor elkaar om via via aan backlinks te komen? Dan kun je online bedrijvengidsen en startpagina’s benaderen. Voorbeelden van bedrijvengidsen zijn Allebedrijvenin en Openingstijden.nl. Stel jezelf voor, vertel wat je doel is (hoger in Google komen, etc.) en vraag of je een link naar jouw pagina mag plaatsen op de desbetreffende website. Er is tegenwoordig voor elke branche en elk onderwerp wel een startpagina. Zoek op welke past bij jouw website en neem contact op. Niet geschoten is altijd mis, toch?
Levert dit nu ook niets op, dan is het altijd nog mogelijk om een linkbuilding specialist of linkbuilding bureau in te schakelen. Met een gedegen linkbuilding strategie kunnen zulke partijen je website hoger in Google krijgen, zonder dat jij er verder iets voor hoeft te doen. Alleen betalen, dan 🙂
Tip #4: gebruik linkbait
De laatste in het rijtje linkbuilding tips: gebruik linkbait. Eh, pardon? Ja, ik leg het even uit! Linkbait is een linkbuilding strategie, maar dan net even anders. Waar je normaal gesproken rechtstreeks om een link naar je website vraagt, gebeurt dat hier indirect. Bijvoorbeeld door een hele interessante blog te posten of op een andere manier (video, cadeautje, pdf-bestand) waarde te delen. Dit daagt mensen uit om jouw content te delen, wat zorgt voor extra (gratis!) backlinks.
Meest gestelde vragen
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over linkbuilding? Ben je op zoek naar een linkbuilding bureau? Snap je het antwoord op de vraag ‘wat is linkbuilding’ nog niet goed of wil je je website hoger in Google krijgen op alle mogelijke manieren? Lees dan nog even verder!
1. Wat is linkjuice?
Link juice is het lekken van waarde van één pagina naar een andere pagina. Plaats jij op je homepagina links naar andere pagina’s op je website, dan creëer je linkjuice. Hoe meer linkjuice een pagina krijgt, hoe meer waarde deze in ‘de ogen’ van Google heeft. Dit geldt niet alleen voor interne linkbuilding, maar ook voor externe. Hoe meer backlinks je van andere websites krijgt, des te hoger wordt de autoriteit van een bepaalde pagina of van je gehele website.
2. Wat is een anchortext?
Wat is anchor tekst precies? Dat is eigenlijk vrij simpel. Een anchortext of anchortekst is de tekst die gebruikt wordt om een linkje op te plaatsen. Het is belangrijk dat andere websites niet allemaal dezelfde anchortext gebruiken wanneer ze naar jouw website linken. Dit wordt afgestraft door Google. Probeer het zo natuurlijk mogelijk te laten ogen. Als je dat lastig vindt kun je een linkbuilding specialist of linkbuilding bureau inschakelen om dit voor je te doen. Let op: dit is niet hetzelfde als links kopen, wat doorgaans goedkoper is maar niet tot een natuurlijk backlink profiel leidt. Goedkoop is duurkoop, in dat geval!
3. Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is het adres (www.donnaluisa.nl) waardoor iemand je website kan bereiken. In mijn geval is mijn domeinnaam Donna Luisa, de naam van mij en mijn bedrijf. Bij linkbuilding kun je beter relevante zoektermen als anchortext gebruiken dan de domeinnaam. Vaak geeft de domeinnaam niet weer waar de link over gaat. Het is in de basis wel nodig om ook links op je domeinnaam te plaatsen, maar uiteindelijk zijn zoektermen die iets over de inhoud van de link zeggen veel relevanter.
4. Is linkbuilding moeilijk om zelf uit te voeren?
Wanneer je geen ervaring met of kennis over dit onderwerp hebt, is het onbegonnen werk. Ondanks dat linkbuilding relatief makkelijk uit te leggen is, is het echt een vak apart. Gelukkig kom je dankzij de tips in dit artikel wel al een heel eind en kun je best (ook) zelf aan de slag voor je website.
5. Kan ik linkbuilding uitbesteden?
Zie je het niet zitten om met linkbuilding aan de slag te gaan, omdat je het ingewikkeld of tijdrovend vindt? Dan kun je linkbuilding uitbesteden. Ik werk samen met een hele goede linkbuilding partij die deze klus maandelijks uit handen neemt voor mijn klanten. Meer weten? Neem dan even contact met mij op!
Heel fijn artikel! Zelf vind ik wel lastig, maar komt zeker goed!
Dank je wel, Natiza! Kun je vertellen waar je precies tegenaan loopt? Wat vind je lastig aan linkbuilding?
PS. Je mag mij ook een mailtje sturen, als je dat leuk vindt: info@donnaluisa.nl
Zal je een mailtje sturen!