Skip to main content
verantwoordelijkheid nemen

Wanneer je denkt aan een verantwoordelijk persoon, dan bedoel je vast iemand die doet wat hem of haar gevraagd wordt. Iemand die zijn of haar afspraken nakomt, die nadenkt over de toekomst en het leven serieus neemt. Niet alle mensen zijn zo. Maar wanneer ik het heb over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, heb ik het over iets dat IEDEREEN kan doen. Hoe? Dat ga ik je vertellen.

Ben jij slachtoffer of leider?

Weet je wat het mooie aan dit leven is? Je kunt ervan maken wat jij zelf wilt. Jouw leven wordt alleen door jou geleefd. De enige die actie moet ondernemen als er iets moet veranderen, dat ben jij. Dat is eigenlijk geweldig nieuws, want je bent niet afhankelijk van de wereld. Je bent niet afhankelijk van andere mensen. De enige van wie je afhankelijk bent, ben jij zelf. Daarom is de keuze aan jou: ben jij een slachtoffer van je eigen leven en wil je verdrinken in zelfmedelijden, spijt en verdriet? Of wil je de leider zijn en bepalen welke koers er wordt gevaren? Je hebt zelf de touwtjes in handen. Dus hoe kun je omgaan met verantwoordelijkheid?

Alleen JIJ kunt verantwoordelijkheid nemen voor JOUW leven

Misschien voel je al wat (of heel veel) weerstand optreden in je lichaam bij het lezen van dit artikel. Maar stop heel even. Ik zeg niet dat de dingen die gebeuren, jouw schuld zijn. Ik zeg niet dat dat rottige leven dat je momenteel leeft, ontstaan is omdat jij dat verdiend hebt. En ik zeg al helemaal niet dat iedereen het zelf lekker uit moet zoeken en dat je geen hulp van een ander verdient. Wat ik wél zeg, is dat alleen JIJ degene bent die iets kan veranderen. Het grote geheim is namelijk: jij bent niet verantwoordelijk voor wat er in de wereld of in jouw leven gebeurt. Maar je bent wél verantwoordelijk voor hoe je daarmee omgaat. Jij kiest welke gedachten je toelaat wanneer er iets gebeurt: negatieve of positieve? Jij kiest op welke manier je zal reageren op een situatie: negatief of positief?

Er is niet altijd een positieve kant te zien in een nare situatie, maar probeer het altijd. Doe je dat niet en kies je keer op keer voor negativiteit, dan heb je alleen jezelf ermee. JIJ bent degene die moet dealen met JOUW emoties, JOUW gedachten en JOUW gevoelens. Alleen jij! Dus als je er even goed over nadenkt, wat is dan het beste om te doen? Je kunt dan toch beter proberen om het voortaan wat lichter en positiever in te zien?

Wat houdt verantwoordelijkheid nemen in?

Als ik het heb over verantwoordelijkheid nemen, dan bedoel ik vooral dat je minder smoesjes verzint. Dat je minder vaak een excuus bedenkt wanneer iets misgaat. Dat je minder vaak zegt ‘maar ik kon er niets aan doen’ of ‘dit was niet mijn schuld’. Zelfs wanneer je er vol van overtuigd bent dat iets niet jouw eigen schuld is, kun je nog steeds verantwoordelijkheid nemen door hoe je ermee omgaat. Zit niet bij de pakken neer, maar kijk naar hoe je de situatie voor jezelf beter kunt maken. Bedenk wat je kunt doen om het minder erg, zwaar of verdrietig te maken.

Dat betekent overigens niet dat je je emoties niet mag doorvoelen. Dat zou je juist wel moeten doen, anders gaan ze vastzitten in je lichaam. Maar wat ik bedoel, is dat je die emoties ervaart, je bekijkt ze, maar je identificeert jezelf er niet mee. Doe niet alsof jij die emoties BENT. Je hebt deze emoties gewoon tijdelijk, want ze horen bij de situatie. En zodra jij ze doorvoelt hebt en weer wat rustiger bent geworden, wordt het tijd om die emoties weer te laten gaan. Zie je emoties als voorbijgangers. Dat kan al enorm helpen om een situatie of gebeurtenis minder zwaar of negatief te ervaren. En het wordt daarna ook gemakkelijker om de draad weer op te pakken en te kijken naar het positieve.

Wat wil je bereiken?

Je hebt vast wel wat doelen of wensen. Dingen die jij in je leven wilt bereiken. Denk daar eens goed over na en schrijf op welke doelen en wensen dat zijn. Wat doe jij momenteel al om die doelen te bereiken? Hoe zorg jij er al voor dat jouw wensen in vervulling kunnen gaan? Onderneem je actie of doe je eigenlijk nog niet zoveel? Maak jij een planning om ervoor te zorgen dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken en hoe je dat moet doen? Denk je na over hoe je zo’n doel kunt opsplitsen in kleinere stappen, zodat ze meer behapbaar worden? En stel je ook deadlines, zodat je gemotiveerd blijft om door te zetten en je doelen daadwerkelijk te bereiken?

Je wilt je toch niet voor altijd ongelukkig voelen? Of futloos, doelloos en energieloos? Je wilt toch niet voor eeuwig achter de feiten aanlopen, jezelf keer op keer tegenkomen en niets nuttigs met je leven doen? Jij wilt toch ook een zinvol leven? Een leven waarvan je gelukkig wordt, waarin je doet wat je leuk vindt en waarbij je probeert om alles eruit te halen wat erin zit? Je wilt toch LEVEN?

Is het antwoord op die laatste vraag volmondig ‘ja’? Leer verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Het is misschien niet de meest gemakkelijke keuze, maar uiteindelijk is het wel altijd de beste keuze. Dat beloof ik je!

Verantwoordelijkheid nemen: tips

Er zijn verschillende manieren om verantwoordelijkheid te nemen. Zo kun je verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, maar ook verantwoordelijkheid nemen in je werk. Kun je hierin ook teveel verantwoordelijkheid nemen? Ja, dat ‘gevaar’ bestaat ook nog, wanneer je te streng wordt voor jezelf. Dat is namelijk niet waar ik op doel. Ik wil je graag helpen om je leven mooier en fijner te maken, niet ingewikkelder of vervelender. Probeer dus een gezonde balans te vinden. Deze tips zullen je daar vast bij helpen!

  • Doe wat je zegt en zeg wat je doet;
  • Verberg je fouten niet, maar erken ze en los ze op;
  • Richt je op jezelf, niet op een ander;
  • Zet je volledig in voor de dingen die je te doen hebt;
  • Accepteer feedback én complimenten;
  • Maak geen beloftes die je niet kunt nakomen;
  • Schuif de schuld niet op een ander af, maar bedenk wat jouw bijdrage aan een probleem/situatie was;
  • Stop met eindeloos klagen en zelfmedelijden voelen;
  • Accepteer een probleem, in plaats van je er tegen af te zetten;
  • Zoek geen uitvlucht (drinken, eten, gamen, etc), maar kom het probleem onder ogen.

Lieve lezer, je kan dit. Sterker nog: ALLEEN JIJ kan dit. Gun jezelf meer geluk, meer liefde, meer vrolijke momenten en meer positiviteit. En tegelijkertijd minder verdriet, stress, zorgen en negativiteit. Zet hem op!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.