Skip to main content

Wil jij een sterke tekst schrijven, maar weet je niet goed hoe? Veel mensen kiezen ervoor om het schrijven van teksten uit te besteden. Maar misschien kan je het wel zelf? Wil je een tekst anders schrijven dan je normaal gesproken doet en kun je daarvoor wel wat tips gebruiken? In dit artikel geef ik je 10 handige tekst schrijven tips die je daarbij helpen. Dan kun je daarna lekker aan de slag en is je tekst laten schrijven door iemand anders wellicht helemaal niet nodig! Lees maar mee.

Hulp bij tekst schrijven? Dit kan je zelf!

Ik geloof dat iedereen een tekst kan schrijven. Hoe goed die tekst wordt, is afhankelijk van de moeite die je erin steekt. En van de ervaring die je hebt en de tips die je toepast, natuurlijk. Vind je schrijven leuk en wil je bijvoorbeeld een tekst schrijven voor je website? In dit artikel geef ik je hulp bij tekst schrijven. Als professionele tekstschrijver weet ik namelijk precies waar je op moet letten en wat de basis is voor een sterke tekst.

10 tips: tekst schrijven als een pro

Een tekst schrijven klinkt voor de één gemakkelijker dan voor de ander. Waar sommige mensen best een leuk stukje op papier kunnen zetten, hebben anderen daar grote moeite mee. Met deze tekst schrijven tips word je in elk geval beter dan je was. Daar gaan we!

Tip 1: Een actieve tekst schrijven

Allereerst is het belangrijk dat je bij een tekst schrijven let op de zinsopbouw. Gebruik je veel lange zinnen die omslachtig lijken als je ze naleest? Zit er onnodige vertraging in je verhaal? Je herkent dit door je tekst na te lezen en jezelf af te vragen hoe vlot je er doorheen komt. ‘We zijn aan het nadenken over alle dingen die we kunnen gaan doen’ is niet heel vlot. ‘We denken na over alle dingen die we kunnen doen’ klinkt veel beter en actiever. Let hier bij voorbaat op, anders kost het je extra tijd en moet je je tekst herschrijven. Dat is zonde.

Tip 2: Gebruik geen overbodige woorden

Een actieve tekst schrijven gaat vooral om het weglaten van overbodige werkwoorden. Toch zijn er veel meer woorden die je kunt schrappen. Denk bij een tekst herschrijven steeds: kan dit korter? Kan dit sterker? Kan dit vlotter?

Kijk eens naar deze zin: ‘Als ik morgen wakker word ga ik eerst lekker een bakje koffie zetten en opdrinken en daarna even met mijn lieve zus naar de supermarkt om de hoek’. Zo zou je praten tegen een vriend of vriendin en dat is prima. Maar in een tekst is dit niet nodig. ‘Morgenochtend ga ik koffiedrinken en daarna ga ik met mijn zus boodschappen doen.’

De lezer begrijpt nog steeds wat jouw plan is, maar je wijdt er niet onnodig over uit. Dit zorgt er direct voor dat je tekst beter begrepen en onthouden wordt. Hoe minder woorden, hoe beter.

Tip 3: Verdiep je in je doelgroep

Wil je een zakelijke tekst schrijven, dan pak je dit anders aan dan bij een informele tekst. De doelgroep is leidend voor de manier van schrijven. Door je vooraf in je doelgroep te verdiepen, voorkom je de noodzaak van een tekst herschrijven. Doe wat meer moeite voordat je begint, dat bespaart je achteraf veel tijd en frustratie.

Tip 4: Bepaal de tone of voice

Hoe wil de doelgroep aangesproken worden? Met je/jij of liever met u? Kun je Jip en Janneke taal gebruiken of geeft men de voorkeur aan jargon? Voor zakenmensen moet je een tekst anders schrijven dan voor middelbare scholieren. Door tip 3 op te volgen en de doelgroep te onderzoeken, ontdek je snel genoeg welke tone of voice gewenst is. Wil je een tekst laten schrijven door iemand anders, wees dan ook heel specifiek bij de briefing. Hoe meer details je geeft, des te specifieker een tekstschrijver aan de slag kan.

Tip 5: Maak een logische opbouw

Begin met een introductie, maak een probleem of stelling duidelijk en diep het onderwerp vervolgens uit. Op die manier werk je toe naar het doel van de tekst en kun je een call to action invoegen. Je moet lezers opwarmen als je iets van hen wilt of hen wilt overtuigen. Het is daarom belangrijk dat je een logische opbouw maakt voor je tekst. Niets is zo vervelend als een tekst herschrijven, omdat je erachter komt dat de boodschap verloren is gegaan.

Tip 6: Houd het kort, maar krachtig

Een tekst herschrijven is niet nodig wanneer je je tekst kort houdt. Zet erin wat je wilt benoemen, geef wat voorbeelden en voeg enkele details toe. Maar ga niet te diep in op onderdelen die eigenlijk niet relevant zijn. Houd het kort, maar wel krachtig.

Tip 7: Maak de tekst scanbaar

Sommige lezers komen niet naar je website om een hele tekst te lezen. Zij zijn slechts geïnteresseerd in een onderdeel ervan. Maak je teksten daarom scanbaar. Dit is een belangrijk onderdeel van SEO optimalisatie. Het betekent dat je hem opdeelt in alinea’s en dat je duidelijke koppen toevoegt. Zo zullen zelfs de mensen die de sneltoets CTRL+F niet kennen, de informatie vinden waar zij naar zoeken.

Heb je al een tekst geschreven zonder koppen? Optimaliseer deze dan! Een tekst herschrijven gaat stukken gemakkelijker wanneer je kopjes toevoegt. Dan kun je sneller relevante informatie bij het juiste kopje plaatsen.

Tip 8: Gebruik bewijs als onderbouwing

Wil je je tekst anders schrijven dan je concurrenten? Gebruik bewijs om je verhaal te onderbouwen. Vertel niet alleen iets, maar laat zien dat het zo is. Daarmee overtuig je lezers en vergroot je de geloofwaardigheid. Niet alleen van dat specifieke verhaal, maar van je gehele website én van jezelf.

Liever een tekst laten schrijven door iemand anders? Zorg er dan voor dat er bewijsmateriaal is voordat diegene aan de slag gaat. Onderbouwde teksten zijn automatisch sterker dan teksten die je schrijft omdat je een willekeurig idee hebt. Hoe meer bewijs, hoe beter.

Tip 9: Voeg (met mate) afbeeldingen toe

Dit is een tip die heel verkeerd kan worden opgevat. Sommige mensen denken dat elk verhaal afbeeldingen nodig heeft. Dat is niet waar. Gebruik afbeeldingen alleen als ze je verhaal versterken. Puur ter opvulling beelden toevoegen of ‘gewoon omdat het leuk staat’, is geen goed plan. Let er bovendien op dat je rechten vrije afbeeldingen gebruikt, anders heb je binnenkort een aanklacht aan je broek hangen.

Tip 10: Wees eerlijk

Wees eerlijk. Niet alleen tegen je doelgroep (want daar schrijf je de tekst natuurlijk voor), maar ook tegen jezelf. Misschien is schrijven toch niet echt jouw ding of vind je het te veel gedoe. Wees dan eerlijk naar jezelf toe en vraag een ander om je te helpen als het niet lukt. Een tekst laten schrijven door iemand die het wél kan, kost je misschien wat geld. Toch levert het je uiteindelijk veel meer op. Denk aan tijdwinst, meer conversie, minder stress en minder frustratie. Dat is ook wat waard 😉

Tekst schrijven uitbesteden?

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tekst schrijven tips. Mocht je nog vragen hebben of ergens niet uitkomen, stuur mij dan gerust een mailtje. Wil je teksten schrijven uitbesteden? Dan ben ik er ook om je te helpen. Ik bespreek graag samen met jou wat je wensen zijn. Wie weet gaan we dan een mooie samenwerking tegemoet. Ik ben er in elk geval klaar voor!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.