Skip to main content

Hoe zet je je bedrijf beter op de kaart dan met een sterke contentstrategie? En wat heb je daarvoor nodig (naast inspiratie, creativiteit, een goed plan én voldoende enthousiasme)? Een sterke contentkalender natuurlijk! Gelukkig voor jou kun je zo’n kalender of social media plan heel goed zelf maken. Met het juiste contentkalender voorbeeld én de tips in dit artikel kan je vandaag nog aan de slag. Lees maar mee!

Wat is een contentkalender?

Om je content goed in te plannen, heb je een contentkalender of social media plan nodig. Maar wat is een contentkalender precies? Het is eigenlijk een kalender of schema, waarin je alle informatie zet over het publiceren van je content. Je zet neer welke content je gaat plaatsen, op welke dag, via welk kanaal en eventueel wie daar de verantwoordelijkheid over heeft.

Als een contentkalender eenmaal staat, is het een geweldige tool voor je business. Maar een contentkalender of social media plan maken, is een ander verhaal. Veel ondernemers lopen daar al vast en eindigen met de handen in het haar. Maar geen paniek, want met de juiste contentkalender template voor je en een aantal essentiële tips in het achterhoofd, kom jij er ook!

Waarom een contentkalender maken?

De reden dat mensen een contentkalender maken, is dat zo’n kalender houvast geeft. De meest voorkomende contentkalender is een social media planner. Hierin zet je per dag(deel) wat er geplaatst wordt en door wie. Dit zorgt niet alleen voor overzicht in het team – als je alleen werkt heb je daar trouwens niets mee te maken – maar ook voor overzicht in je social media feed. Content inplannen zorgt er namelijk voor dat je heel bewust bepaalde thema’s, variaties of ritmes kunt aanbrengen.

Dus waarom een contentkalender maken? Omdat je dan georganiseerd aan het werk kunt, je doelen beter behaalt én minder stress hebt. Door dingen te plannen, vergroot je de kans dat het daadwerkelijk wordt gedaan. Bovendien laat een social media planning de losse berichten beter op elkaar aansluiten. Je kunt zo bijvoorbeeld voortborduren op een eerdere post en dingen laten samenhangen met elkaar. Uiteindelijk zorgt een contentkalender of social media planner voor meer bezoekers, meer conversie en dus meer geld.

Dé social media planning waar je op kunt bouwen

Als je een contentkalender of social media plan maakt, wil je dat natuurlijk wel goed doen. Een goed begin is het halve werk. Daarom vertel ik je graag hoe je een sterke social media planning kunt maken en wat je daarvoor moet doen. Ben je er klaar voor?

Tip 1 contentkalender maken: het doel van je content vaststellen

Allereerst is het belangrijk dat je bepaalt wat het doel van je content is. Waarom maak je een contentkalender? Wat wil je ermee bereiken? En welke mensen wil je ermee aanspreken? Een contentkalender of social media planner heeft natuurlijk alleen nut wanneer jouw doelgroep zich daadwerkelijk op social media begeeft. En wanneer je de juiste content kunt creëren om die mensen mee aan te spreken.

Stel hiervoor duidelijke marketingdoelstellingen op, bepaal wat je budget is en of je eventueel gaat adverteren. Ook is het belangrijk om te bedenken hoe je je doelgroep precies gaat aanspreken (tone of voice) en op welke social media kanalen zij actief zijn. Niet iedereen zit op alle kanalen, dus zoek dit van tevoren goed uit door middel van een doelgroep analyse.

Tip 2 social media plan maken: de elementen van je planning bepalen

Nu je weet wat je gaat doen, waarom en voor wie, moet je nadenken over de elementen van je planning. Wat wil je allemaal meenemen in je contentkalender of social media plan? Om dit te bepalen kan het handig zijn een contentkalender voorbeeld op te zoeken. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op het internet.

Bedenk dus eerst wat je er zoal in wilt hebben (soort content, onderwerp, doelgroep, kanaal, weeknummer, datum van publicatie, tijd van publicatie, door wie er gepubliceerd wordt, wie de reacties in de gaten houdt, enzovoort). Daarna kun je een contentkalender template maken of invullen met alle elementen die je belangrijk vindt.

Tip 3 social media planner maken: de social media kanalen bepalen

Hij kwam bij tip 2 al even aan bod, maar ik wil er extra aandacht aan besteden. Het bepalen van de social media kanalen waarvoor je een social media planning maakt, is essentieel. Je kunt namelijk helemaal losgaan op Facebook, maar als jouw doelgroep meer op Instagram zit dan bereik je niet veel. Probeer je social media planner daarom echt af te stemmen op je doel en doelgroep. Maak desnoods meerdere social media planners (voor elk kanaal één), als je dat handiger of overzichtelijker vindt.

Tip 4 social media planning maken: de juiste tools gebruiken

Er zijn verschillende manieren om een social media planning te maken. Zo kun je aan de slag in Word, maar dat is niet heel overzichtelijk. Excel werkt bijvoorbeeld wel handig, omdat je daar kolommen en rijen kunt maken. Zo maak je er echt een week- of maandplanning van.

Wil je het echt goed aanpakken met jouw social media planner? Gebruik dan een (gratis) contentkalender tool. Ook websites zoals Asana (daar werk ik zelf mee) en Trello zijn handig om activiteiten in te plannen en herinneringen te ontvangen. Je kunt hierin bovendien samenwerken met andere mensen.

Tip 5 contentkalender maken: brainstormen en content bepalen

Hoog tijd voor het leukste deel van een contentkalender maken: brainstormen en bepalen welke content je gaat plaatsen! De meest handige manier om dit te doen is door eerst je huidige content onder de loep te nemen. Wat heb je de afgelopen maand of maanden geplaatst, waarom plaatste je dat en wat heeft het opgeleverd?

Elimineer de berichten die het niet goed deden en neem de successen mee in je brainstormsessie. Kijk nu hoe je dit kunt uitbreiden en welke communicatie-uitingen volgende maand sowieso op je contentkalender of social media planner moeten komen.

Tip 6 social media plan maken: de planning maken

Heb je bepaald wat er in jouw social media plan moet komen? Hoog tijd om die social media planning rond te maken. Dat doe je allereerst door de berichten evenredig te verdelen over de maand. Plan dus niet drie inspiratieberichten achter elkaar en vier vraagstellingen. Probeer dit goed te verdelen, zodat er variatie ontstaat. Kijk vooral naar hoeveel content je wilt plaatsen en op welke dagen. Je hoeft echt niet elke dag iets te publiceren, maar zorg wel voor regelmaat en consistentie. Dan weet je doelgroep ook waar zij aan toe is.

Tip 7 social media planner maken: de planning evalueren

Is het gelukt? Gefeliciteerd met jou social media plan! Voordat je aan de slag gaat met publiceren, wil ik je aanraden om het nog even goed te checken. Is je social media planner voorzien van alle soorten content die je wilt delen? En is die content goed verdeeld over de maand? Is er ruimte over voor spontane berichten? En heb je eventueel met teamgenoten besproken of deze planning voor jullie haalbaar is?

Als iedereen tevreden is, kun je starten! Het leuke aan een social media plan of kalender is dat je hem elke maand opnieuw kunt gebruiken. Je moet dan alleen de inhoud steeds iets veranderen, maar het overkoepelende geheel staat. Het is wel verstandig om de contentkalender elke drie maanden opnieuw onder de loep te nemen. Puur om te zien of de planning nog past bij je bedrijf, doelgroep en strategie. In de loop der tijd kom je steeds meer te weten over wat wel en niet werkt en over wanneer je doelgroep actief is en wanneer niet. Daar leer je van!

Tip 8 social media planning maken: up-to-date blijven

Verder is het belangrijk om up-to-date te blijven met je content. Spring daarom in op nieuwe trends en actualiteiten die relevant zijn voor jouw bedrijf/merk/doelgroep. Gebeurt er iets in de wereld waar jij op in kunt haken? Doe dat dan! Is er een bepaalde trend waar jij met humor op kunt inspelen? Ga ervoor! Grote merken zoals Bol en KLM doen dit ook. En met succes! Dit kun jij ook doen met je contentkalender. Verras je doelgroep, wees vernieuwend en blaas mensen omver met jouw creativiteit en genialiteit.

Tip 9 contentkalender maken: thema’s bepalen

Ook leuk voor een contentkalender: thema’s bepalen. Afhankelijk van wat relevant is om op te focussen voor jouw bedrijf of doelgroep, kun je inhaken op bepaalde thema’s. Denk aan de seizoenen, de feestdagen of andere speciale dagen. Inspiratie opdoen? Google dan eens: fijne dag van. Dan zie je direct welke bijzondere dagen er op de planning zijn. Misschien kan je daar iets mee doen voor jouw contentkalender social media. Zorg in elk geval voor een inspirerende en unieke social media planning. Dan ga je zeker scoren.

Tip 10 social media plan maken: zoekwoordenonderzoek doen

Het is dan wel de laatste tip, maar zeker niet de minst belangrijke. Zoekwoordenonderzoek is namelijk super belangrijk voor je social media plan. Content moet aansluiten op de doelgroep. De beste manier om hiervoor te zorgen, is door zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Dit onderzoek (de belangrijkste zoekwoorden) kun je vervolgens in je social media planner verwerken. Zo weet je precies welke zoektermen je moet gebruiken in welke post, zodat je je doelgroep zo goed mogelijk aanspreekt.

Een contentkalender 2022 ontvangen?

Kan jij niet wachten om aan de slag te gaan, maar zie je het niet zo zitten om een contentkalender of social media planning zelf te maken? Ik maak graag een content kalender 2022 voor jou! Neem gerust contact met mij op of bekijk de contentkalender dienst op mijn website. Op de Dienstenpagina lees je er meer over. Of je nu een contentkalender social media wenst of graag hulp wilt met een contentkalender voor blogs op je website, ik help je hier graag mee. Voor mij is het maken van zo’n contentkalender wel heel leuk om te doen. Besteed dit daarom gerust aan mij uit!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.