Skip to main content

Sinds de meeste mensen de affiliate marketing betekenis kennis, snappen zij hoeveel geld ermee te verdienen valt. Toch is met affiliate marketing beginnen niet iets wat je zomaar doet. Er is voorbereiding vereist, doorzettingsvermogen én de juiste kennis. Als je er spontaan goudgeld mee zou verdienen, dan had iedereen het wel gedaan. Desondanks zijn de kansen op het gebied van affiliate marketing enorm en een affiliate website maken is daarom een goed idee. Hoe je dat doet, vertel ik je in dit artikel. Ik heb een compleet stappenplan voor je waar je vandaag nog mee kunt starten!

Waarom zou ik een affiliate website maken?

Je kon in dit artikel al lezen wat een affiliate website is. Daar staat onder andere de affiliate marketing betekenis uitgelegd en er worden verschillende affiliate programma’s benoemd. Nu wordt het tijd om je er verder in te verdiepen, zodat je er zelf mee aan de slag kunt. Er zijn namelijk hele goede redenen om een affiliate website te maken en ik deel ze hieronder met je:

✔️ Een affiliate website beginnen is leuk, eenvoudig en iedereen kan het met de juiste info;

✔️ Je kunt dankzij affiliate marketing online geld verdienen. Hoe groter je website, des te meer inkomen je verdient;

✔️ Je hoeft alleen een domeinnaam aan te schaffen en de hosting te regelen voor je affiliate website. Verder kost een affiliate website maken je in principe geen geld;

✔️ Heb je geen zin om zelf een website te bouwen? Denk dan eens na over een affiliate website kopen van iemand die er al een tijd mee bezig is. Dit scheelt je veel moeite. Toch is het leuker (vind ik) om alles zelf vanaf het begin mee te maken. Daar leer je ook het meest van;

Ik ben geïnteresseerd, vertel verder…

✔️ Bij het beheren van een affiliate website is geen voorraad van producten nodig. Jij bent degene die verwijzingen maakt naar het aanbod van anderen;

✔️ Bij een affiliate website maken richt je jouw website precies in zoals jij wilt. Er zijn geen verplichtingen. Jij bepaalt voor welke producten/diensten je reclame maakt;

✔️ Je kunt vrijuit je mening verkondigen, dus als jij ergens heel enthousiast over bent is dat alleen maar gunstig voor jouw commissies;

✔️ Wanneer een artikel op jouw affiliate website eenmaal goed loopt, kun je er jaren profijt van hebben;

✔️ Een affiliate website maken kun je gewoon doen vanuit huis. Je hebt alleen internetverbinding (Wifi) en een laptop of computer nodig om te starten;

✔️ Sterke teksten schrijven kun je leren;

✔️ Er is altijd wel iemand aan wie je bepaalde taken kunt uitbesteden die jij niet leuk vindt of waar je niet goed in bent. Ik neem het schrijven van sterkte teksten bijvoorbeeld graag uit handen voor je tegen een schappelijke prijs!

Verder is het gemakkelijk om lid te worden van affiliate programma’s. Het is bijvoorbeeld heel gunstig om affiliate bol.com te worden, vanwege het uitgebreide assortiment dat deze online webshop heeft. Andere programma’s, zoals affiliate Bitvavo, leveren meer commissies op dan andere. Daardoor kun je het zo gek – of beter gezegd geweldig – maken als je zelf wilt. Jij beslist!

Stappenplan: zelf een affiliate website maken

Nu je de affiliate marketing betekenis kent, wordt het tijd om met affiliate marketing te beginnen. Ik heb een compleet stappenplan voor je gemaakt. Ik weet namelijk hoe fijn het is wanneer je de juiste begeleiding krijgt bij een nieuw project.

Tip 1 affiliate website beginnen: kies een niche

Begin bij het begin: bepaal je niche. Een niche is een heel specifieke doelgroep waarop jij je richt met je content. Aan affiliate marketing beginnen zal alleen succesvol zijn wanneer je heel goed nadenkt over de stappen die je zet. Je niche bepalen is de eerste belangrijke stap. Waar de meeste mensen denken dat een zo breed mogelijk publiek aanspreken tot de meeste bezoekers leidt, is niets minder waar.

Er bestaan al ontzettend veel websites en een affiliate website maken is niet een idee dat alleen in jouw koppie is ontstaan. Meerdere mensen doen dit, al heel veel zelfs. Daarom wordt het belang van een niche doelgroep ook altijd besproken in een affiliate marketing cursus. Als jij je met je website niet kunt onderscheiden door een heel specifieke groep mensen aan te spreken, zal je niet opvallen. Een niche kiezen levert je veel meer op, omdat bezoekers op wie jij je richt het gevoel krijgen dat jouw aanbod en content écht voor hen bedoeld zijn. Zo is de kans groter dat je mensen overtuigt, ook al is dat niet elk willekeurig mens dat jouw affiliate website bezoekt.

Je kunt beter 100 mensen naar je website halen die echt verbinding met je voelen, dan 2.000 mensen die meteen weer wegklikken. De mensen die verbinding voelen worden hoogstwaarschijnlijk klanten van je. En dat is wat je wilt! Een goed affiliate marketing voorbeeld voor een website met een duidelijke nichedoelgroep is bijvoorbeeld ‘eigenaren van ragdoll katten’ of ‘dagjes uit voor rolstoel gebonden mensen’, omdat het heel specifiek is.

Tip 2 affiliate website starten: doe onderzoek of volg een affiliate marketing cursus

Blanco aan affiliate marketing beginnen is niet iets wat ik zou aanraden. Het is namelijk zonde van je tijd als je zelf het wiel opnieuw wilt uitvinden. Een goede affiliate marketing cursus bereidt je voor op wat er komen gaat en leert je kansen te benutten. Dat is heel gunstig, want hoe sneller jij snapt hoe het spelletje werkt, des te eerder (en meer) je gaat verdienen!

Een affiliate website maken is niet ingewikkeld, maar je moet je wel verdiepen in de termen, technieken en affiliate programma’s die er bestaan. En zo hebben bepaalde affiliate programma’s (zoals affiliate marketing bol.com) ook weer regels en voorwaarden waar je even voor moet gaan zitten. Anders wordt het niets en blijf je maar wat proberen. Zelf heb ik ontzettend veel waarde gehaald uit The Affiliate Roadmap van Danique Bras bij het opzetten van een eigen affiliate website.

Tip 3 affiliate website beginnen: registreer een domeinnaam + regel de hosting

Waar gaat jouw affiliate website over? Kies een passende naam die opvalt, maar die wel goed duidelijk maakt waar je website over gaat. Vervolgens kun je een domeinnaam registreren. Voor mijn website heb ik mijn voornaam gekozen, omdat het om een persoonlijke bedrijfswebsite gaat en Donna Luisa een naam is die opvalt. Maak jij een affiliate website over gezond eten, dan is dat lastiger. Kies in elk geval een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is én die zoveel mogelijk onderscheidend is van de al bestaande affiliate sites.

Tip 4 affiliate website lanceren: bouw je website en ga live

Ben je er over uit hoe je het gaat aanpakken? Heb je misschien een affiliate marketing voorbeeld gezien dat je als best practice kunt gebruiken? Ben jij helemaal klaar voor het ontwerpen van jouw online geldmachine en barst je van de energie? Ga dan je affiliate website maken – dus echt bouwen – en maak van je droom eindelijk werkelijkheid! Zorg ervoor dat je een goede website hebt en dat de websitetechniek in orde is. Dan kun je zo snel mogelijk live gaan.

Tip 5 affiliate website beginnen: doe zoekwoordenonderzoek

Eén van de belangrijkste onderdelen die ervoor zorgt dat je website gevonden wordt door mensen op het internet, is zoekwoordenonderzoek. Door te onderzoeken op welke termen mensen zoeken in Google of een andere zoekmachine, kun je teksten schrijven die hierop aansluiten. Het doen van zoekwoordenonderzoek kan bijvoorbeeld via Ubersuggest of Semrush. Dit zijn handige tools die vrij eenvoudig werken. Typ een term in waar je over wilt schrijven en ontdek welke soortgelijke termen (en variaties op die term) veel gebruikt worden.

Gebruik bij een beginnende affiliate website niet de zoekwoorden met een hoge SEO-moeilijkheidsgraad. Dat is zonde van je tijd, want de concurrentie op die zoekwoorden is erg hoog. Jouw website zal dan nooit op de eerste pagina van de zoekresultaten getoond worden in Google. Daarvoor is je website simpelweg nog niet groot/sterk/bekend genoeg.

Vind je zoekwoordenonderzoek doen lastig? Je kunt het ook aan mij uitbesteden. Ik heb er inmiddels veel ervaring mee en ik weet precies waar je op moet letten om te scoren in Google!

Tip 6 affiliate website lanceren: doe concurrentieonderzoek

Je wilt niet alleen weten welke zoekwoorden mensen gebruiken, je wilt ook weten hoe andere affiliate website eigenaren in jouw branche te werk gaan. Daarom is het belangrijk om hier onderzoek naar te doen. Hoe pakken bestaande affiliate websites bepaalde dingen aan? Wat kun je van hen leren? En nog belangrijker: hoe kun je jezelf (op basis daarvan) onderscheiden van de rest? Uiteindelijk wil je dat iemand voor jouw affiliate website kiest en via één van jouw links een aankoop doet, anders verdien je er niets aan. Concurrentieonderzoek is daarom een belangrijk onderdeel op je weg naar succes.

Tip 7 affiliate website lanceren: zorg voor sterke, pakkende content

Producten promoten zichzelf niet. Tenminste, niet op een affiliate website. Het is jouw doel om bezoekers vanaf jouw website door te sturen door middel van links van affiliate programma’s. Op die manier wordt er een cookie geplaatst in de browser van de bezoeker. Doet hij of zij daarna een aankoop, dan word jij daarvoor beloond. Daarom heb je sterke, pakkende teksten nodig die niet alleen informeren, maar ook overtuigen en inspireren. Je kunt hiervoor een schrijfcursus volgen. Zo ontdek je waar je op moet letten bij affiliate teksten schrijven en wordt producten promoten een stuk gemakkelijker. Geen zin om op cursus te gaan? Of ben je niet echt een schrijver? Ik wel! Stuur mij gewoon een mailtje, dat is wel zo gemakkelijk.

Tip 8 affiliate website beginnen: meld je aan bij affiliate programma’s

Nu je website staat en je besloten hebt of je zelf gaat schrijven of dat je het wilt uitbesteden, is de volgende stap affiliate programma’s zoeken. Je hebt namelijk geen affiliate website zonder affiliate programma’s die jou van affiliate links voorzien. Meld je bijvoorbeeld aan bij PayPro of Daisycon. Dit zijn grote affiliate programma’s waar je gemakkelijk een account aanmaakt.

Is jouw niche doelgroep gek van bepaalde merken of producten? Stuur daar dan een mailtje naartoe met de vraag of er mogelijkheden zijn tot een affiliate samenwerking. Je kunt je ook aanmelden op affiliate bol.com of affiliate Bitvavo. Voor zulke affiliate programma’s worden wel bepaalde voorwaarden gehanteerd. Je kunt dus niet zomaar aan affiliate marketing bol.com doen. Daarvoor dient je website eerst groter te worden.

Tip 9 affiliate website lanceren: blijven leren en optimaliseren

Belangrijk om te weten over affiliate marketing: je bent nooit uitgeleerd. En dat is ook eigenlijk het leuke, want je kunt altijd verder leren en blijven optimaliseren om je website groter en bekender te maken. Naast een affiliate website kun je het promoten van producten ook doen via social media. Zo kun je bijvoorbeeld producten promoten op Instagram of Facebook, om nog meer mensen te bereiken. Ga je producten promoten voor geld (zoals met een affiliate website), weet dan dat de mogelijkheden eindeloos zijn en dat het nooit saai hoeft te worden.

Tip: om je website sneller te laten groeien en meer autoriteit te krijgen, is het verstandig om aan linkbuilding te doen. Hierdoor zal Google jouw affiliate website beter beoordelen en hoger laten ranken in de zoekresultaten.

Meest gestelde vragen over een affiliate website maken

Heb je nog vragen over een affiliate website maken? Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het schrijven van content voor je website? Of ben je benieuwd hoe jij je website kunt optimaliseren? Look no further, I am here for you!

1. Waar vind ik hulp bij het schrijven van teksten voor mijn affiliate website?

Je hoeft niet verder te zoeken, want die hulp vind je bij mij! Ik heb al voor 30+ affiliate websites geschreven en ik doe dat met veel plezier. Een tekst schrijven kan iedereen, maar een sterke, pakkende en SEO-proof tekst schrijven waarin je een bepaald product promoot, dat is een vak apart. Neem gerust contact met mij op of kijk op mijn Diensten pagina als je hier hulp bij nodig hebt. Ik neem die zorgen graag uit handen!

2. Hoe weet ik of mijn affiliate website goed is?

Wil je advies over jouw website, omdat je niet zeker weet of je er klaar voor bent om live te gaan? Of heb je al enige tijd een website, maar ben je benieuwd of er ruimte is voor verbetering? Voor een website analyse+advies ben je bij mij ook aan het juiste adres.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.