
Wat is dat toch met mediteren en mindfulness, zal je misschien weleens gedacht hebben? Zelf heb ik er al vaak mee geoefend. Geoefend met even niets doen en niets denken. Het gaat dan ook om terugkeren naar de stilte die binnen in je zit. Ik vertel je graag hoe dat werkt.
Bij mediteren is het doel om even helemaal niets te doen en niets te denken. Voor veel mensen klinkt dat misschien raar, want hoe kan ‘niets doen’ nu een doel zijn? Maar het draait erom dat je je geest tot rust brengt en dat je terugkeert naar wat er binnen in jezelf gebeurt.
Hoe mediteer je?
Je begint simpelweg door een comfortabele zittende of liggende positie aan te nemen, je schouders te ontspannen en je rug recht te houden. Met gesloten ogen ga je je concentreren op je ademhaling. Je zal merken dat je snel afgeleid raakt door de gedachten die door je heen gaan. Misschien ben je bezig met wat je nog allemaal moet doen? Of denk je aan een discussie die je onlangs met iemand hebt gehad. Die gedachten komen en gaan. Het is nu de kunst om je niet te laten meeslepen door die gedachten, maar om steeds weer rustig terug te keren en je focus weer op je ademhaling te leggen. Word je bewust van je ademhaling. Adem steeds diep in door je neus en vervolgens rustig uit door je mond.
Waarom mediteren we?
Door slechts een paar minuten per dag vrij te maken voor een meditatiemoment, zal je binnen een paar weken al resultaat opmerken. Probeer ook op drukke dagen even de tijd te nemen om te mediteren. Maak het een onderdeel van je dagelijkse routine. Die paar minuten van rust en niets doen zullen je veel kalmte opleveren en kunnen je op een drukke dag tegelijkertijd echt een energie boost geven. De gevolgen zijn dan ook meer rust in jezelf, een groter geluksgevoel en een gezondere geest. Het bepaalt hoe jij je gedurende de dag zal voelen, hoe goed je op je werk zal presteren en hoe lief je bent tegen de mensen om je heen. Meditatie zorgt dus voor meer positiviteit in je leven. Het helpt je daardoor om meer bewuste en betere keuzes te maken.
Het is toch wel de moeite waard om dat op z’n minst een weekje te proberen?
Geef een reactie